Vaelluskenkien käyttökokemus

Lowa Renegade GTX

Kerromme tässä käyttökokemuksemme yhdestä hyvästä vaihtoehdosta ja toivomme että se on sinulle apuna, jos olet etsimässä mukavaa retkeily- ja vaelluskenkää.

Myyjän sivuilla kerrotaan Lowa Renegade GTX – vaelluskenkien valmistuksen tapahtuvan Euroopassa käsityönä. Kengän pohjat ovat pehmeät,  Vibram Via Pro joten pito on hyvä.  Kenkä sopii erityisen hyvin niihin ulkoiluhetkiin kun tavalliset lenkkarit eivät ole enää käytännölliset, mutta jäykkä vaelluskenkä olisi jo liioiteltu vaihtoehto. Kengät ovat oivalliset esimerkiksi viikonloppu- ja päiväretkillä, marjametsällä, koiran kanssa ulkoillessa, sadesäällä ja niin edelleen. 

Kengästä on kerrottu myös, että se on hengittävä, siinä on täysin vedenpitävä GTX-kalvo, polyester-vuoraus ja pinta kestävää nupukkinahkaa. Kenkä tukee nilkkaa kevyesti ja siinä on iskuja vaimentava välipohja. 

Outdoor-lehti on valinnut Lowa Renegade GTX vuoden kengiksi 2010. Kenkä on ollut silloin testivoittaja. 

Testikäyttäjän jalka on lestiltään melko leveä, kuten suomalaisilla yleensä. Tämä kenkä tuntuu heti miellyttävältä ja juuri sopivalta jalkaan. Kenkä ei millään tavoin purista sivuilta eikä päältä. 

Suosittelemme valitsemaan yhtä numeroa isomman kengän kuin mitä yleensä käyttökenkä on. Varpaita heiluttelemalla selviää onko niillä kunnolla liikkumavaraa. Jos vaelluskengät ovat pienet, se tuntuu erityisesti kuljettaessa alamäkeä, jolloin painoa siirtyy varpaille. Tarkista vielä, että isovarvas mahtuu olemaan kengässä suorassa, eikä taivu toisia varpaita kohden. Samoin jo kenkää sovittaessa jalassa kannattaa olla paksu sukka. Tämä on käytännöllistä milloin vain, mutta siten käyttöaika laajenee myös talvipakkasiin.

Kenkien nauhat eivät ole liukkaat joten kenkien sitominen on helppoa ja solmu pitää paremmin. Käyttömukavuuden kannalta hyvää on kestävät metalliset nauhakoukut. 

Kengät ovat kevyet, yhden kengän paino on n. 540g (koko 41). Kävellessä kengät eivät tunnu raskaalta. Varsi tukee juuri sopivasti nilkkaa eikä tuki tunnu ”kipsatulta”.  Kenkä tuntuu muutenkin juuri sopivan jämäkältä. 

GTX-kalvo on kengissä enemmänkin sääntö kuin poikkeus ja hyvä niin. Kostea ilma tai maasto ei näinollen rajoita liikkumista. 

Kengän pohja on kiertojäykkä, joka antaa hyvin tukea varsinkin pidemmillä ulkoiluretkillä.

Kenkä on ollut käytössä asfaltilla, hiekalla, lumessa ja metsässä kävellessä. Pito on kaikilla näillä ollut hyvä ja käveleminen miellyttävää. Voisi melkeinpä sanoa unohtavansa että kävelee vaelluskengillä. 

Lowa Renegade GTX – kenkien hinta on noin 200€ ja sijoittuu siten aikalailla keskihintaiseksi vaelluskengäksi. Hyvällä huolenpidolla kengät säilyvät käyttökelpoisina useamman vuoden, joten rahallisesti sijoitus hyviin, laadukkaisiin  kenkiin kannattaa.  

Kenkien huolto

Laadukkaat vaelluskengät kestävät hyvin lian ja märän, mutta jotta ne säilyisivät mahdollisimman kauan käyttöominaisuuksiltaan hyvinä sekä  siistin näköisinä, on kenkiä hyvä huoltaa. Ilman huoltoa nahka menettää vedenpitävyytensä ja kimmoisuutensa. 

Kengän likaantuessa kannattaa pinta huuhdella haalealla vedellä  ja / tai harjata lika pois. Jos lika on hankala irtoamaan, voi käyttää esimerkiksi mietoa saippuaa.  Poista kivet ja neulaset sekä mahdolliset muut roskat kengistä. 

Myynnissä on myös kengille tarkoitettua Lowa Water Stop Pro Sray suojakyllästettä jota kannattaa käyttää ohjeen mukaisesti.  Suojakylläste kyllästää nahan tehokkaasti, suojaa lialta ja antaa vedenpitävyyttä.

Kengät kannattaa vahata nahalle sopivalla hoitotuotteella. Nahka säilyttää näin kimmoisuutensa ja säilyttää ominaisuutensa siten kuin on tarkoitus. Jos nahka menettää kimmoisuutensa, se voi haljeta herkästi. 

Kun kenkä on kostea, anna sen kuivua kuivassa ja ilmastoidussa paikassa. Älä kuivata kenkiä patterin tai nuotion lähellä, sillä nahka ei pidä liian kuumasta. Se kuivuu liikaa ja liian nopeasti ja käpristyy. 

”Missä voi sulaa, siinä nahka palaa”, sanoo vanha kansa.