Vaelluskenkä

Testissä Lowa Renegade GTX vaelluskengät

Lowa Renegade GTX mid GTX

Lowa Renegade GTX – vaelluskengät valmistetaan Euroopassa käsityönä. Malleja on sekä miehille että naisille. Naisten mallissa suurin koko on 42,5 (jalkapohjan pituus käyttösukka jalassa 26,9cm) ja miesten 49,5 (jalkapohjan pituus käyttösukka jalassa 31,5cm). Sekä naisilla että miehillä löytyy vaihtoehtoväri mustan lisäksi. Kengän pohjat ovat pehmeät,  Vibram Via Pro joten pito on hyvä.  Kenkä sopii erityisen hyvin niihin ulkoiluhetkiin kun tavalliset lenkkarit eivät ole enää käytännölliset, mutta jäykkä vaelluskenkä olisi jo liioiteltu vaihtoehto. Kengät ovat mainiot esimerkiksi viikonloppu- ja päiväretkillä, marjametsällä, koiran kanssa ulkoillessa, sadesäällä ja niin edelleen. 

Lowa Renagade on hengittävä ja siinä on täysin vedenpitävä GTX-kalvo, polyester-vuoraus ja pinta kestävää nupukkinahkaa. Kenkä tukee nilkkaa kevyesti ja siinä on iskuja vaimentava välipohja. 

Lowa Renegade vaelluskenkää on myynnissä niin MID kuin WIDE mallina. Näistä wide on leveälestinen. Jalkani ei ole erityisen kapea malliltaan, päinvastoin koen sen olevan hieman leveähkö, kuten monella suomalaisella. Testikenkäni ovat MID ja mietinkin kenkää katsoessani puristaako se. Kenkä miellyttää silmää, ei näytä raskaalta mutta mahtuuko jalkaan.. Aiemmasta vaelluskenkäkokemuksestani oppineena kokeilin jalkaan heti yhtä numeroa isompaa kenkää kuin edelliset ja tavallisesti arkikäytössä olevat kenkäni ovat. Miellyttävä tunne tulee heti kun laitan jalan kenkään. Jalka ikäänkuin solahtaa siihen. Kenkä ei millään tavoin purista sivuilta eikä päältä. Voiko näin mukavan tuntuista vaelluskenkää ollakaan? Leveähkö lesti tuo mukavasti tilaa varpaille ja jalan etuosaan tuntumatta kuitenkaan hölskyvältä.

Kenkien nauhat eivät ole liukkaat joten kenkien sitominen on helppoa ja solmu pitää paremmin. Käyttömukavuuden kannalta hyvää on kestävät metalliset nauhakoukut. Käytössä huomaan nauhojen pysyvän hyvin paikallaan.

Kengät ovat kevyet, yhden kengän paino on n. 540g (koko 41). Kävellessä kengät eivät tunnu raskaalta. Varsi tukee juuri sopivasti nilkkaa eikä jäykältä ja kovalta.  Kenkä tuntuu muutenkin juuri sopivan jämäkältä. 

GTX-kalvo on kengissä enemmänkin sääntö kuin poikkeus ja hyvä niin. Kostea ilma tai maasto ei näinollen rajoita liikkumista. Näillä voi mennä säällä kuin säällä. Se on vaelluskengässä hyvä ominaisuus.

Kengän pohja on kiertojäykkä, joka antaa hyvin tukea varsinkin pidemmillä ulkoiluretkillä.

Kenkä on nyt ollut käytössäni asfaltilla, hiekalla, lumessa ja metsässä kävellessä. Pito on kaikilla näillä ollut hyvä ja käveleminen miellyttävää. Voisi melkeinpä sanoa unohtavansa että kävelee vaelluskengillä. 

Suosittelemme valitsemaan yhtä numeroa isomman kengän kuin mitä yleensä käyttökenkä on. Varpaita heiluttelemalla selviää onko niillä kunnolla liikkumavaraa. Jos vaelluskengät ovat pienet, se tuntuu erityisesti alamäessä, jolloin painoa siirtyy varpaille. Kannattaa lisäksi tarkistaa, että isovarvas mahtuu olemaan kengässä suorassa, eikä taivu toisia varpaita kohden. Samoin jo kenkää sovittaessa jalassa kannattaa olla paksu sukka. Tämä on käytännöllistä milloin vain, mutta siten käyttöaika laajenee myös talvipakkasiin.

Lowa Renegade GTX – kenkien hinta on noin 200€ ja sijoittuu siten aikalailla keskihintaiseksi vaelluskengäksi. Hyvällä huolenpidolla kengät säilyvät käyttökelpoisina useamman vuoden, joten rahallisesti sijoitus hyviin, laadukkaisiin  kenkiin kannattaa. 

Kenkien huolto

Laadukkaat vaelluskengät kestävät hyvin lian ja märän, mutta jotta ne säilyisivät mahdollisimman kauan käyttöominaisuuksiltaan hyvinä sekä  siistin näköisinä, on kenkiä hyvä huoltaa. Ilman huoltoa nahka menettää vedenpitävyytensä ja kimmoisuutensa. 

Kengän likaantuessa kannattaa pinta huuhdella haalealla vedellä  ja / tai harjata lika pois. Jos lika on hankala irtoamaan, voi käyttää esimerkiksi mietoa saippuaa.  Poista kivet ja neulaset sekä mahdolliset muut roskat kengistä. 

Myynnissä on myös kengille tarkoitettua Lowa Water Stop Pro Sray suojakyllästettä jota kannattaa käyttää ohjeen mukaisesti.  Suojakylläste kyllästää nahan tehokkaasti, suojaa lialta ja antaa vedenpitävyyttä.

Kengät kannattaa vahata nahalle sopivalla hoitotuotteella. Nahka säilyttää näin kimmoisuutensa ja säilyttää ominaisuutensa siten kuin on tarkoitus. Jos nahka menettää kimmoisuutensa, se voi haljeta herkästi. 

Kun kenkä on kostea, anna sen kuivua kuivassa ja ilmastoidussa paikassa. Älä kuivata kenkiä patterin tai nuotion lähellä, sillä nahka ei pidä liian kuumasta. Se kuivuu liikaa ja liian nopeasti ja käpristyy. 

”Missä voi sulaa, siinä nahka palaa”, sanoo vanha kansa.