Uni on tärkeää

Uni

Pieni ja lyhyt sana, mutta tarkoittaa ja sisältää todella paljon ja monia asioita. Ihmistä voisi verrata tässä vaikkapa puhelimen akkuun. Virtaa riittää tietyksi ajaksi, mutta säännöllisin väliajoin pitää lataantua. 

Miksi uni on tärkeää?

Aivot ja elimistö tarvitsevat unta jotta ne saavat levätä. Uni on aivoille lepoa kaikista hereillä olo ajan virikkeistä ja ärsykkeistä. Tämän lepoajan aivot hyödyntävät siten, että ne käyvät läpi tapahtumia ja saamaansa tietoa kuluneen päivän ajalta. Unessa aivot käyvät läpi myös kokemiaan tunteita. Levätessä aivot ja alitajunta työskentelevät ja voivat löytää ratkaisuja mielessä oleviin asioihin. Unen aikana mielikuvitus ja luovuus kukkivat.  Aivot tarvitsevat unta pysyäkseen virkeinä ja havaintokykyisinä. Riittävä uni poistaa väsymyksen ja mieliala pysyy helpommin hyvänä kun on virkeä. Uni ja lepo ovat tärkeitä myös aineenvaihdunnan toiminnan sekä vastustuskyvyn ylläpidon kannalta. 

Liian vähäinen uni 

Unentarve on yksilöllistä ja vaihtelee henkilöstä riippuen. Yleisesti se on aikuisella 6 – 9 tunnin välillä.  Tämä on siis keskiarvo, vaihteluita voi olla puoleen tai toiseen.  Unen tarpeeseen vaikuttaa ikä, hormonaaliset asiat sekä eri elämänvaiheet.

Eri elämänvaiheet, stressi tai muu syy voi aiheuttaa sen, että yön aikainen uni on kevyttä tai liian vähäistä. Vähäisillä unilla pärjää yön tai kaksi, mutta sen jälkeen liian vähäinen uni alkaa vaikuttamaan päivän toimintaan. Väsymys valtaa olemuksen. Ajatukset eivät kulje enää kirkkaana vaan sekoittuvat ja muuttuvat hajanaisiksi. Muisti ja keskittymiskyky kärsivät. 

Miksi uni ei tule?

Monet syyt voivat vaikuttaa siihen, että illalla on vaikea saada unta tai että yön aikana uni on katkonaista ja levotonta. Kuluneen päivän töiden ja seuraavan päivän tai ongelmien pohtiminen, stressi sekä ongelmalliset ihmissuhteet ovat vain muutamia syitä useista mahdollisista. Lisäksi päihteiden käyttö ja epäsäännölliset työajat voivat vaikeuttaa nukkumista. Nämä ovat asioita joita voi olla vaikea muuttaa nopeasti tai pidemmälläkään aikavälillä. 

Unen saantiin voi pyrkiä vaikuttamaan tietoisesti. Päihteitä ei kannata käyttää unta saadakseen. Uni on silloin usein levotonta ja seuraavana päivänä olo voi olla vielä huonompi. Illalla ennen nukkumaanmenoa on hyvä pyrkiä rauhoittamaan itseään muilla keinoin. Esimerkiksi liikunta auttaa vähentämään stressiä ja saa ajatukset hetkeksi pois päivän askareista. Jos mahdollista, ulkoilu tai muu liikkuminen on hyvä ajoittaa muutama tuntia ennen nukkumaan menoa. Liikkuminen päivittäin parantaa unen laatua ja voi nopeuttaa nukahtamista. Lisäksi on hyvä rauhoittua vaikkapa tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa. Älylaitteiden ja tv sulkeminen sekä valojen himmentäminen voivat saada aikaan rauhallisen tunnelman. Elimistö valmistautuu lepoon ja nukkumaan mennessä olo on levollinen. 

Jokainen meistä on erilainen ja tavat rauhoittua ja nukahtaa löytyvät vain kokeilemalla. 

Miten vietät yösi

Mieleinen, hyvä sänky sekä itselle sopivan kova tai pehmeä patja tuntuvat mukavilta. Hyvin pään alle asettuva tyyny ja mukava peitto kruunaavat nukkumiskokemuksen. Sängyn leveyttä on hyvä miettiä jos vaihdat usein asentoa yön aikana. Riittääkö tavallinen 80cm leveys vai tuntuuko että käyt yön aikana usein reunalla. Turhia öisiä heräilyjä voi vähentää leveämpi sänky. Yleisin pituus sängyissä on 200cm, joka voi jäädä joillekin liian lyhyeksi. Onneksi on olemassa yrityksiä, jotka ovat huomioineet myös pitkät henkilöt. Tyynyjä ja peittoja on isot valikoimat joista jokainen voi valita omien mieltymysten mukaan. Kokeilemalla löytyy se oikea. Vaihtoehtoja löytyy niin kevyistä kuitupeitoista painopeittoihin.

Jos haluat tietää kuinka nukut yön aikana ja unen seuranta jollain mittarilla tuntuu mielenkiintoiselta ajatukselta, on siihen olemassa vaihtoehtoja. Useissa aktiivisuusrannekkeissa on ominaisuutena unen seuranta. Ranneke näyttää aamulla kuinka monta tuntia yön aikana nukut syvää tai kevyttä unta. Ranneke laskee myös kerrat, kun heräilet yön aikana. 

Unimittari on laite, joka asennetaan yleensä patjan alle. Unimittari mittaa unen eri vaiheita, huomioi kuorsauksen ja unen laadun. Anturin antamia tuloksia voi katsoa puhelimesta tai tietokoneelta.  Oura-sormus seuraa unta, unen eri vaiheita ja laatua. Pidemmän aikaa sormusta käytettäessä se havainnoi käyttäjän unitottumuksia ja osaa antaa jopa suosituksen nukkumaanmenoajasta

Kannattaa muistaa että kaikkien laitteiden lukemat ovat suuntaa antavia. Oma olo on aina paras mittari siihen, onko nukkunut riittävästi. Mittareista voi kuitenkin olla apua kun haluat esimerkiksi parantaa elämäntapojasi ja tottumuksiasi.  

Osallistu tästä arvontaan jossa voit voittaa 1000€ JYSK – lahjakortin!