Ulkoilureittejä

Lähin ulkoilupaikka ja ulkoilureitti ovat oman ulko-ovesi toisella puolen. Tärkeintä on astua kynnyksen yli.  Ulkoilu on erilaista kaupungissa ruuhkaisten katujen vieressä verrattuna rauhalliseen kylätiehen tai metsäpolkuun. Se missä jokainen mieluiten liikkuu, on henkilökohtainen asia. Toiselle asfaltoitu tie ja kaupungin puistot ovat riittäviä. Toinen haluaa vaeltaa erämaassa ilman, että tarjolla on mitään palveluja tai vastaan tulisi muita ihmisiä. Meistä moni asettuu näiden välimaastoon, kukin itselleen sopivimmalle kohdalle. 

Suomi on kaunis maa ja pituutensa vuoksi maahamme mahtuu hyvin erilaisia maastoja ja maisemia. Miten hienoa on, kun voimme halutessamme valita lomamatkan suunnan tuntureille tai meren rantaan, järvimaisemaan tai tasaiselle Pohjanmaalle. 

Suomi on onneksemme vielä varsin väljästi asuttu maa. Asutuskeskuksien sisälle jää ja jätetään tarkoituksella virkistymisalueita ja mahdollisuus nauttia luonnosta ja sen rauhoittavasta vaikutuksesta.  Asutuskeskuksien ympärillä on metsää ja asumattomia alueita enemmänkin, riippuen missä päin Suomea ollaan. 

Tutuissa metsissä ja metsäpoluilla on mukavaa ja melko turvallistakin liikkua. Jos haluaa varmistaa että maasto on kulkukelpoista eikä eksymisvaara ole suuri, on merkityt luontopolut hyvä valinta.  Luonnossa ulkoillessa ja erityisen hienoja maisemia nähdäkseen on yksi vaihtoehto lähteä reitille kansallispuistoon. 

 

Etelä-Suomen retkeilyalueista puhuttaessa ei voi olla mainitsematta yli 200km pituista Hämeen Ilves reittiä. Ilves reitistöön kuuluva Evon retkeilyalue sijaitsee Hämeenlinnan ja Padasjoen alueella. Kaikkina vuodenaikoina yhtä hieno paikka! Sopii kaikenkuntoisille ja -ikäisille. Joiltain osin myös henkilöille joilla on terveydellisiä rajoitteita liikkumisessa.     Evon retkeilyalueella on noin 70km erilaisia reittejä ja luontopolkuja. Näiden reittien varrella on mahdollisuus yöpyä omassa teltassa tai vuokramökissä. Evolle ei tarvitse lähteä vain vaeltamaan, sillä mahdollisuuksia on myös kalastukseen, melomiseen, maastoratsastukseen ja vaikkapa kalliokiipeilyyn. Ulkoilijaa palvelee Evolla Evokeskus. 

Päijänteen kansallispuistossa käynyt palaa sinne aina uudelleen. Suomen kaunein maisematie kulkee osin kansallispuiston maastojen halki. 

Päijänteen eteläkärjessä, Asikkalan kunnassa, sijaitsee Vääksyn kylä. Paikkakuntalaisille ja erityisesti siellä vieraileville tämä kylä kauniine maisemineen on upea elämys. Vääksy sijaitsee kannaksella kahden järven välissä. Vääksyn monilla harjuilla voi vain katsetta kääntämällä nähdä upean järvimaiseman, joko eteläisen Vesijärven tai pohjoisen Päijänteen.

Vääksystä Sysmän suuntaan lähdettäessä maisematie antaa parastaan. Järvimaisemaa ja  kaunista rantamaisemaa riittää. Tie kulkee  useamman pienen saaren lävitse. 

Päijänteen kansallispuisto koostuu pääosin saarista ja luodoista. Kansallispuiston alueeseen kuuluukin monia hiekka- ja kalliorantoja. Saaria riittää Etelä-Päijänteen itäosista aina Päijätsaloon saakka. Näiden välillä on harjuista muodostunut Pulkkilanharju joka on erityisen suosittu seurantapaikka lintujen muuttotouhuille.

Katso lisätietoja Hämeen Ilvesreitistä sekä Päijänteen kansallispuistosta esimerkiksi www.retkipaikka.fi tai www.visithame.fi  

Repoveden kansallispuisto on upea paikka Kouvolan ja Mäntyharjun alueella. Pääkaupunkiseudulta matkaa on noin 190km.

Repovesi on yksi etelä-Suomen suosituimmista kansalllispuistoista, eikä syyttä. Jylhät, upeat maisemat jotka ovat saaneet alkunsa jääkauden ajoilta, lumoavat. Mahtavat kallioseinämät saavat olon tuntumaan pieneltä, kun ne kohoavat kohti taivasta. Alueelta löytyy myös mäkistä metsämaisemaa ja kauniita järviä. Kirkkaat vedet tuovat raikkaan tuulahduksen vihreään metsämaisemaan.

Kansallispuistoon pääsee autolla, veneellä sekä myös julkisilla kulkuneuvoilla, joten se on helposti saavutettavissa. Myös liikuntaesteiset on joiltain osin huomioitu. Kansallispuistoon on kolme sisääntuloa joista eniten käytetty on Lapinsalmi. Poluille pääsee myös pohjoisen Saarijärveltä ja etelän Tervajärveltä. Merkittyjä vaellusreittejä löytyy noin 45km, joista suosituin on 5km pituinen Ketunlenkki. Suurin osa reitistä on helppokulkuista. Jos lenkki tuntuu liian lyhyeltä, sitä on helppo jatkaa pidemmällekin. Ketunlenkiltä pääsee hyvin kansallispuiston muille poluille.

Repoveden ulkoilureittien varsilla on taukopaikkoja sekä mahdollisuus yöpyä. repovedenkansallispuisto.fi

Erilaisia muista Suomessa olevia ulkoilureittejä löydät esimerkiksi luontoon.fi – sivustolta.