Raikas ilma sisältää paljon happea. Happimolekyylit kulkeutuvat hengitysilman mukana keuhkoihin ja sieltä verenkiertoon. Hapekas veri ravitsee soluja ja aivoja. Olo virkistyy ja ajatukset tuntuvat kulkevan paremmin. Ulkoilu vaikuttaa positiivisesti mielialaan, se virkistää ja auttaa jaksamaan arjessa. Fyysinen kunto kasvaa kuin huomaamatta jos ulkona myös tekee jotain.
Millainen liikkuja sinä olet?
Oletpa millainen vain, tartu tästä arvontaan, ja voita XXL lahjakortti!
Luontoliikkuja
Pidät lintujen bongauksesta tai kasvien ja puiden tutkimisesta. Tunnet eläinten jäljet ja ominaisäänet sekä niiden tapojakin. Tarkkailet erilaisia luonnon merkkejä ja haluat olla kosketuksissa alkuperäiseen luontoon. Nautit retkeilystä ja oman lähimaaston lisäksi saatat valita kauempanakin olevan luontokohteen sen erityispiirteiden vuoksi. Tutustu tästä artikkeliimme ulkoilureiteistä.
Hyötyliikkuja
Kesän ja syksyn satokausi metsässä kiehtoo sinua ja keräät marjat ja sienet talteen. Saatat omistaa metsästys- tai kalastuskortin, viihdyt metsissä tai vesistöjen äärellä ruokatarpeita saalistaen. Viihdyt luultavasti myös mökillä, ympäristön maastoa ja puustoa hoitaen.
Hyötyliikkuja pyrkii mahdollisuuksien mukaan kävelemään kauppaan ja muille asioille tai kulkemaan matkat pyörällä. Erityisesti työmatkapyöräily on asia jossa lyödään neljä kärpästä yhdellä iskulla. Päivän kuntoilu hoituu näppärästi työmatkan aikana ja samalla säästetään luontoa. Myös raha säästyy eikä kulu polttoaineeseen.
Kuntoliikkuja
Keksit mitä tapoja vain liikkua ulkoillessa. Yhdistät liikkumisen usein hyötyliikuntaan esimerkiksi polkemalla pyörällä töihin. Useasti kuntoliikkuja kuitenkin lähtee liikkeelle omaksi ilokseen, ei siksi että suorittaisi samalla jotain arkisia asioita kuten hyötyliikkuja tekee.
Perinteisempiä tapoja ovat pyöräily, juoksu ja kävely. Pidät ehkä soutamisesta tai melomisesta. Talvella hiihto ja lumikenkäily ovat mieleisiä liikkumistapoja.
Perheliikkuja
Liikut lasten kanssa ulkona puuhaillen, leikkien ja lenkkeillen. Perheliikkuja viihtyy myös mökillä.
Passiivinen
Juuri mikään mitä ulkona voi tehdä ei kiinnosta. Ulkoilu ei juuri kiinnosta kuin pakon edessä. Välttämättömät liikkumiset ulkona ovat tarpeeksi. Kuljet lyhyetkin matkat mieluiten autolla tai bussilla.
Harva edustaa vain yhtä liikkujatyyppiä, vaan esimerkiksi vuodenajan tai elämäntilanteiden myötä moni liikkuu eri tavoin. Ulkoilusta on niin paljon hyötyä että kaikkia on vaikea luetella. Ulkoilun hyödyt voivat olla myös hyvin yksilöllisiä. Vain sinä itse tiedät mitä kaikkea hyvää raikas ilma, ulkona oleminen ja siellä liikkuminen tekevät sinulle. Yleisiä hyötyjä mitä useimmat kokevat, on paljon.
Ulkona nukkuminen on ensimmäisiä ulkoilun muotoja.
Moni vauvaikäinen suomalainen nukkuu usein päiväunensa ulkona. Ulkona nukkuminen on monelle mieleinen asia vanhempanakin. Uni tulee helposti ja herätessä olo on virkeämpi kuin sisällä nukutun yön jälkeen. Vaihtoehtoja ulkona nukkumiseen on useita. Makuupussissa vaikkapa laavulla tai teltassa. Riippumatossa nukkuminen on kokeilemisen arvoista. Kun riippumatossa on integroitu hyttyssuoja, eivät inisijät pääse iholle ja yö sujuu levollisesti nukkuen.
Lapset viettävät aikaa ulkona leikkien. Liikkuminen ja raikas ilma kuluttavat energiaa ja lisäävät hyvän olon tunnetta. Uni maistuu paremmin, mitä enemmän ulkona on päivän aikana vietetty aikaa.
Aikuisena ulkoilun ja liikkumisen määrä voi vähentyä, ellei aiempi elämä ole ollut aktiivista ja sisältänyt tavan ulkoilla. Onneksi aina voi oppia uusia tapoja, mikäli halua löytyy niitä muuttaa. Ulkoilun hyödyt eivät muutu iän lisääntyessäkään. Listaan voi lisätä mielialan virkistymisen ja yleisen jaksamisen lisääntymisen. Nämä asiat vaikuttavat kaikkeen arjessamme. Niin asioiden ja työn hoitamiseen kuin ystävä – ja parisuhteen hoitamisen. Virkeänä ja jaksavana toiminta on hyvin erilaista kuin väsyneenä.
Ikääntyessä ulkoilu on edelleen tärkeää. Ajan ja vuosien kuluessa esiin voi nousta yleinen haastavuus liikkua joka voi hankaloittaa ulos lähtemistä tai ulkona liikkumista. Ellei kotitalossa ole hissiä, voi portaiden kiipeäminen olla raskasta. Ulkona liikkuessa tasapainon säilyminen ja pystyssä pysyminen voi olla hankalampaa ja pelko kaatumisesta estää ulos lähdön. Sukulaisten ja tuttavien tuki nousee tärkeäksi. Seura ja apu ulos lähtemisessä ja ulkoilussa ovat iso tuki niin fyysisesti kuin usein erityisesti henkisesti. Mitä harvemmin ulos pääsee, sitä korkeammaksi voi henkinen kynnys nousta sinne lähtemiseksi.
Jokainen voi löytää itselleen mielekkäimmät tavat ulkoilla. Kannattaa myös rohkeasti kokeilla uusia tapoja liikkua. Esimerkiksi polkupyöristä löytyy nykyisin monen tyyppisiä vaihtoehtoja, vaihteettomista sähköavusteisiin, ohutrenkaisista läskipyöriin. Voit löytää jonkin lajin joka innostaa liikkumaan enemmänkin. Mikä sen hienompaa, innostua ja voida sen ansiosta entistä paremmin!