Ulkoilukengät

Ulkoilukengissä on valinnan varaa todella paljon. Kenkien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ne tuntuvat kävellessä mukavilta jaloissa. Pienikin puristus, hankaus tai muu epämukavuus korostuu kun kenkiä käyttää. Huonosti istuvat kengät jäävät käyttämättä ja edessä on uusien hankinta. Tässä nousee esiin myös taloudellinen ja terveydellinen näkökohta. Rahaa kuluu enemmän kun on ostettu ensin välttävät kengät ja sen jälkeen paremmat. Kun hankit sopivat ja hyvät kengät, ne mitä luultavimmin ovat sinulla käytössä usein ja pitkään. Terveydellisesti hyvät kengät eivät häiritse luontaista kävelyä eivätkä näin mitä luultavimmin aiheuta selkä-ja jalkavaivoja.

Kengän lesti ja koko

Kenkien lesteissä on eroja ja kokeilemalla löydät itsellesi sopivimman kenkämallin. Jokaisella on yksilöllinen jalka erityispiirteineen. Kavereilta voit saada suosituksia hyvästä kengästä, mutta vasta itse kokeilemalla tiedät mikä on juuri sinulle sopiva.  

Kengän koko ei automaattisesti ole se sama, mitä käytät muulloinkin. Varsinkin vaelluskenkiä valittaessa kenkä voi olla hyvinkin numeroa suurempi mitä normaalisti. Kenkään pitäisi mahtua hyvin tavallista puuvillasukkaa paksumpi sukka. Mikäli kenkä on liian pieni, varsinkin pidemmillä metsäkävelyillä epätasaisessa maastossa kävely alkaa tuntua nopeasti tukalalta.

Vuodenaika

Kesäaikaan kevyempi ja hengittävämpi kenkä voi tuntua mukavalta. Maastossa liikkuessa maastolenkkarit tai vaelluskengät puolustavat paikkaansa. Goretex-kenkä suojaa jalkaa märältä maastolta. Lumisessa ja jäisessä maastossa kengän varren pituus sekä kengän pohja ovat huomioitavia asioita. Jo pelkästään paksu hyväurainen pohja on parempi kuin kuvioimaton mutta erityisesti nastakengät helpottavat kulkua jäällä. Tarjolla on myös kitkapohjallisia kenkiä.

Kiertojäykkyys

Mitä vaativampi maasto ja pidempi kävelylenkki, sitä parempi on jalalle lisätukea antava jäykempi pohja. Saat selville kengän kiertojäykkyyden, kun otat kengän käsiisi ja kierrät kenkää kärjestä ja kantapäästä. Mitä isompi kiertojäykkyys, sitä paremmin kenkä vähentää jalkaan kohdistuvaa rasitusta. Kiertojäykkyys ei tee kengästä painavaa kuten usein ajatellaan. Kevyessäkin kengässä voi siis olla hyvä kiertojäykkyys.

Entä jos kävelisit paljain jaloin?

Harva meistä ulkoilee nykyisin ainakaan pidempiä matkoja paljain jaloin. Tälle olisi kuitenkin olemassa hyviä perusteluja. 

Paljain jaloin kävely lisää verenkiertoa ja vähentää stressiä.  Kun jalat ovat kosketuksissa maahan, hyötyy siitä sekä mieli että keho.   Paljain jaloin kävely on siis varsinaista rentoutusterapiaa. Paitsi että jalat rentoutuvat, niin myös jalkojen lihakset vahvistuvat. Varsinkin alussa jalkapohjat voivat olla hyvin arat kaikille pienille muhkuroille alustassa. Jaloissa on monia hermopäätteitä, jotka voivat aluksi antaa jatkuvaa viestiä aivoille epätasaisuuksista ja se saattaa tuntua epämiellyttävältäkin. Tottumuksen myötä jalkapohjan iho paksunee ja pienimmät epätasaisuudet eivät häiritse. Siksi onkin tärkeää että aloittaa paljain jaloin kävelyn pikkuhiljaa. Kun lihakset vahvistuvat ja hermoärsytys pienenee, on helpompi lisätä kävelyn määrää. 

Paljain jaloin kaupungissa ja lenkkipolulla?

Ulkona maassa voi olla teräviä kiviä tai muuta, mikä voi satuttaa ja rikkoa jalan ihon. Siksi on hyvä valita paljain jaloin kävelylle mahdollisimman turvallinen maasto.

Kun haluat kävellä paljain jaloin muuallakin kuin sisällä tai kotipihassa, on hyvä vaihtoehto paljasjalkakengät. Jalka toimii yhtä luonnollisesti kuin paljain jaloin kulkiessa, mutta suojaa samalla maassa olevilta teräviltä oksilta tai muulta epätasaisuudelta. Parhaimmat paljasjalkakengät tuntuvat siltä kuin sinulla ei olisi kenkiä jalassa ensinkään. 

Kuten paljasjaloin kävellessä, myös paljasjalkakenkiin ja luonnollisempaan liikkeeseen kannattaa totutella vähitellen. Jalat ovat tottuneet tavalliseen kenkään, kiertojäykkyyteen ja tiettyyn muotoon. 

Jos tavoitteenasi on liikkua vain paljain jaloin / paljasjalkakengillä, käytä aluksi tavallisia kenkiäsi enemmän ja paljasjalkakenkiä vähemmän. Aluksi vain lyhyitä ulkoilu -tai juoksulenkkejä. Voit vähitellen lisätä käyttöaikaa ja kävelymatkaa sekä vähentää tavallisten kenkien käyttöä.  Tällä tavoin vältät paremmin rasitusvammoja tai loukkaantumisia. 

Vaihtoehtona sukkakengät

Paljasjalkakenkien vaihtoehtona on sukkakengät, jotka nimensä mukaisesti näyttävät sukilta.  Jos paljasjalkakenkien hinta hirvittää, voivat sukkakengät olla edullisempi mutta ei todellakaan huonompi vaihtoehto. 

Sukkamalliset paljasjalkakengät sopivat monenlaiseen käyttöön. Juoksemiseen, kuntosalille, joogaan, työpaikoille, uimahalleihin, avantouintiin, matkailuun, vaelluksille, mihin tahansa. Sukkakenkää voi käyttää paljaaseen jalkaa tai lyhytvartisten sukkien kanssa. Sukkakengät sopivat myös sisätiloihin. Ne eivät naarmuta lattiaa eikä jätä siihen jälkiä. pohja on pitävä, eikä liukas. 

Paljasjalkasukat voi pestä pesukoneessa hienopesuohjelmalla. Sukat kannattaa kääntää ympäri ja laittaa pesupussiin.  Konepesun mahdollistaa paljasjalkasukkien valmistustapa, jossa ei käytetä liimoja eikä niissä ole saumoja. Yksi tuotemerkki sukkakengistä on Skinners. Ne valmistetaan Euroopassa käsityönä.