Työmatkapyöräily

Työmatkapyöräily on kasvava trendi. Tietoisuus terveyden ja hyvinvoinnin tärkeydestä houkuttaa liikkumaan enemmän. Lisäksi ekologiset asiat kuten päästöjen vähentäminen ja haluttomuus istua liikenneruuhkissa kannustavat pyöräilyyn. Työmatkapyöräily on miellyttävää, jos mukana ei tarvitse kuljettaa päivittäin jotain isoa ja painavaa kantamusta. Lisäksi jos työmatkan pituus on kohtalainen, omaan jaksamiseen ja ajankäyttöön nähden sopiva. Perinteinen polkupyörä on saanut rinnalleen vaihtoehtoja. Sähköpyörä on jo joissain liikkeissä ohittanut perinteisen polkupyörän myynnin. Lue lisää sähköpyöristä TÄSTÄ.

Työmatkapyöräilyn hyödyt

Kuten kaikesta liikunnasta, myös pyöräilystä on paljon hyötyä omaa hyvinvointia ajatellen. Yleinen hyöty on, että liikunta kaikkinensa vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Painonhallinta on liikkuvalle helpompaa ja sitä kautta myös kakkostyypin diabeteksen riski vähenee.  Kun paneudutaan erityisesti työmatkapyöräilyn hyötyihin, on niitäkin varsin kohtalainen lista. Tutustu tästä Puhti – terveystarkastukseen sekä Bodymaja – kehonkoostumusmittaukseen.

Rahan säästö

Jos et vielä omista polkupyörää tai sähköpyörää on sen hankinta kuluerä, mutta kun välineet on hankittu alkavat lähes ilmaiset kilometrit. 

Hyvä kunto

Kunto kasvaa kuin huomaamatta. Alkuun pitkä ylämäki voi uuvuttaa mutta ajan kuluessa huomaat jaksavasi polkea sen ylös aina paremmin. 

Painonhallinta ja lihasten kiinteytyminen

Pyöräily kuluttaa energiaa ja vahvistaa lihaksia. Kun lihakset vahvistuvat, ne kuluttavat enemmän energiaa. Kun pyöräily on toistuvaa eikä syömisen määrä paljon lisäänny voi painonhallinta helpottua paljon. 

Hyötyliikunta

Työpäivän jälkeen ei enää erikseen tarvitse lähteä lenkille ellei halua, kun työmatkalla on jo liikkunut. Aikaa vapautuu muuhun tekemiseen. 

Ekologisuus

Pyörä ei tuota pakokaasuja eikä pyöräily kuluta luonnonvaroja. 

Ajansäästö

Tämä riippuu täysin minkälainen työmatkasi on. Kaupungissa bussin tai metron odottaminen voi viedä paljon aikaa. Lisäksi niin yleiset kulkuneuvot kuin oma autokin joutuvat seisomaan liikennevaloissa ja kulkemaan ruuhkaisilla teillä välillä etanan vauhtia. Pyörällä olisit jo perillä.

Raitis ilma

Happirikas ilma tekee hyvää. Autossa tai bussissa istuessa sitä ei juuri saa.

Herääminen ja ajatusten nollaaminen

Töihin mennessä pyöräilymatkan aikana heräilee väkisinkin, vaikka olisikin aamu-uninen. Reippailun jälkeen töihin tarttuminen on luultavimmin energisempää kuin autosta juuri nousseena. Työpäivän jälkeen pyöräilymatka antaa oivan tilaisuuden päästää irti töistä ja orientoitua vapaa-aikaan. 

Verovähennys

Verotuksessa voi matkakuluvähennyksiin ilmoittaa 85€/vuosi jos työmatkallaan käyttää pyörää.

Pyöräetu

Jotkut työnantajat saattavat tarjota työntekijöilleen pyöräedun, ns. työsuhdepyörän. Työnantaja siis hankkii pyörän jota työntekijä voi käyttää vapaasti sekä työmatkoilla että vapaa-aikanaan. Pyörä voi olla joko polkupyörä tai sähköpyörä. Pyöräetu luontaisetuna on 1200€ / vuosi tai 100€ kk verovapaata sillä ehdolla että työsuhdepyörän kulut eivät ylitä tätä summaa.  Jos siis saat palkan lisäksi enintään 1200€ polkupyöräedun, ei ansiotuloista tarvitse maksaa enempää veroja. (2022) Tämän verotuksellisen edun taustalta löytyy hallituksen ajatus että pyöräily ja kävely lisääntyisi 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. 

Hyötyjen vastapainoksi voi mainita muutaman miinuspuolen, jotka voivat vähentää varsinkin naispuolisten henkilöiden halua pyöräillä työmatkaa. On hyvä muistaa että jokainen haaste on kuitenkin asenne- ja järjestelykysymys.

Tukka huonosti

Pyöräilykypärän alla mikään kampaus ei säily moitteettomana. Perille päästyä pitää jollain lailla hiuksia ojentaa. Tosin joissain töissä, esimerkiksi leipomossa, päähän laitetaan suojamyssy jolloin mikä tahansa tuulitukka peittyy sen alle. 

Hikoilu ja märät vaatteet

Pyöräillessä tulee usein lämmin ja vaatteet kostuvat hiestä. Työpaikalla pesumahdollisuus ja vaatteiden vaihto voi olla paikallaan jotta työpäivän voi aloittaa raikkaana. 

Pyörän säilyttäminen

Tämä voi olla ongelma, tai sitten ei. 

Sää

Kuten edellinenkin, tämä voi olla ongelma tai ei. Säänvaihtelut päivän aikana voivat tuoda haasteita. Aamun kylmä ilma voi vaihtua päivän aikana helteiseksi, kirkas aamu rankkasateiseksi iltapäiväksi. Yleensä kuitenkin kotimatkalle osunut sade tai muuten hikevä matka ei haittaa. Edessä on kuitenkin koti jossa voi rauhassa jatkaa päivää ilman työhaasteita.