Talviloma eli perinteisemmin hiihtoloma on viikoilla 8, 9 tai 10 riippuen missä päin Suomea ollaan. Ensimmäisenä viikolla 8 (20. – 26.2.) lomalle kirmaavat Ahvenanmaan, Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan koululaiset. Viikolla 9 (27.2. – 5.3) lomailevat Päijät-Häme, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Kymenlaakso, Etelä-Savo ja Etelä-Karjala. Viikolla 10 (6.- 12.3.) viimein Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi. Perinteisesti hiihtolomalla on panostettu ulkoiluun. Pitkä pimeä talvi alkaa olla takana ja kevät kolkuttelee. Helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa talvipäivät alkavat olla jo pidempään valoisia ja aurinko näyttäytyy useammin. Kasvot aurinkoon käännettynä voi jo tuntea lupauksen tulevasta kesästä.
Talviloma Suomessa
Talviloman ulkoilu voi olla käyskentelyä tai vauhdikkaampaa ja tavoitteellisempaa liikuntaa. Hiihtoloman tekemistä löytyy kun menee ovesta ulos, mutta monet suuntaavat laskettelukeskuksiin. Siellä on mahdollisuuksia lasketteluun, hiihtoon ja muihin aktiviteetteihin.
Suomesta löytyy noin 60 hiihto- ja laskettelukeskusta. Valinnan varaa siis löytyy ympäri maata eteläisimmästä Suomesta pohjoiseen. Pohjoisessa ovat isoimmat laskettelukeskukset joissa rinteitä ja aktiviteetteja riittää. Lomaa suunnitellessa onkin hyvä tutustua rinteiden lisäksi myös keskuksen muuhun tarjontaan, aktiviteetteihin, palveluihin ja lähimaastoon. Monen laskettelukeskuksen lähellä on myös kylpylä, jonka voi helposti yhdistää talviliikkumiseen.
Paras laskettelukeskus sinulle?

Ylläs
Ylläs sijaitsee Länsi-lapissa Kolarin kunnassa. Ylläs-keskus on noin 40km päässä Kittilän lentokentältä. Junalla pääsee Kolariin josta on vielä 35km Ylläkselle. Sieltä on bussiyhteys perille. Ylläs on Suomen suurimpia hiihtokeskuksia. Rinteitä on 63, hissejä 28 ja hiihtolatujakin 330km. Rinteet ovat pitkiä, joten laskiessa kertyy kilometrejä. rinteet sopivat hyvin niin aloittelijoille kuin enemmän laskeneillekin. Täydellinen kohde esimerkiksi perheille, jossa lapset vasta opettelevat laskettelua tai lautailua. Yllästunturin huippu kohoaa peräti 719,3 metrin korkeuteen.
Levi

Levi on laskettelukeskus ja tunturi Lapissa, Kittilän kunnassa Sirkan kylässä. Levin huippu kohoaa 530,3m. Kittilän keskustasta on matkaa Leville noin 17km ja Kittilän lentokentältä 14km. Kittilään on hyvät lentoyhteydet, joten Leville on helppo tulla lentäen ja siitä autokyydillä nopeasti määränpäähän. Rautatieasemalle on hieman pidempi matka, sillä se sijaitsee Kolarissa, noin 80km päässä. Kaikille tuttu Rovaniemi on Leviltä 170km päässä. Levi on yksi tunnetuimmista hiihtokeskuksista. Rinteiden lisäksi tunnettu on myös after ski ja Hullu Poro – areena. Hieno yksityiskohta on myös, että monen majoitusmökin pihasta voi laskea suoraan rinteeseen. Rinteitä Levillä on 43 ja hissejä 27. Rinteet on jaettu eri tasoisiksi pätkiksi ja reittejä löytyykin niin aloittelijoille kuin pidempään laskeneille. Pisin rinne Levillä on peräti 2500m pitkä. Hiihtomahdollisuudetkin ovat huikeat, latuja on 230km.
Vuokatti
Vuokatti on kylä Kainuussa, Sotkamon kunnassa. Sotkamoon on matkaa 7km ja Kajaaniin on matkaa noin 30km mistä löytyy myös lähin rautatieasema. Lentokenttä on Paltamossa, josta on Vuokattiin 42km. Vuokatti on hiihtäjälle paratiisi. Latuja on noin 150km. Maasto sopii kaikentasoisille hiihtäjille. Vuokatissa on myös hiihtotunneli. Laskettelurinteitä on 13 ja hissejä 9. Pisin rinne on 1100m. Rinteet ovat profiililtaan hyvin vaihtelevia ja rinteitä on niin aloittelevalle kuin kokeneelle.
Vuokatista löytyy aktiviteetteja todella moneen lähtöön ympäri vuoden. Vuokatissa on kylpylä Katinkulta ja mahdollisuuksia keilailuun, sisäpeleihin ja lasten sisäleikkipuistoon. Myös Vuokatin urheiluopisto sijaitsee alueella. Laskettelun ja hiihdon sekä muiden jo lueteltujen aktiviteettien lisäksi Vuokatissa voi lumikenkäillä, moottorikelkkailla, käydä poro- tai koiraajelulla. Tekemistä riittää varmasti.
Messilä

Messilä on Päijät-Hämeessä Lahden vieressä sijaitsevan Hollolan hiihto-ja laskettelukeskus. Lahden keskustasta on Messilään matkaa noin 10km ja Hollolan keskustasta 5km. Helsingistä on tähän etelä-Suomen suurimpaan hiihtokeskukseen matkaa vain noin 110km. Messilässä on 10 rinnetta ja 9 hissiä. Hiihtolatuja löytyy noin 70km. Liikunta-aktiviteetteja lötyy lisäksi 36km päässä Vierumäen urheiluopisto ja 28km päässä Pajulahden urheiluopisto. Messilässä on talvisin laskettelun ja hiihdon lisäksi tarjolla on muitakin aktiviteetteja kuten moottorikelkkasafareihin. Messilän valtteina ovat pohjoisen tuntureiden vastineena upeat Salpausselän harjut ja järvimaisemat.
Ruka

Ruka on yksi Suomen vanhimmista hiihtokeskuksista. Ruka sijaitsee Lapissa, Kuusamon kaupungissa Rukatunturin kupeessa. Korkeutta Rukatunturilla on 500m merenpinnasta. Rukalle on helppo saapua lentämällä. Lentokenttä sijaitsee 28km päässä. Bussilla Rukalle pääsee Oulusta (242km), Rovaniemeltä (204km) tai Kemijärveltä (118km). Näihin kaikkiin taas pääsee sujuvasti junalla.
Rukalla laskettelukausi on pitkä, noin 200 päivää. Rinteitä on 35, hissejä 22 ja hiihtolatujakin 159km. Rinteissä on vaihtoehtoja aloitteleville kuin jo pidempään laskeneille. Pisin rinne on 1300n, Rukalla on vaellusreittejä, joilla voi kulkea lumikengin tai liukulumikengin. Kelkkailuretket ovat myös mahdoillisia. Hiihtokeskuksesta lötyy myös freestyle-keskus jossa voi kokeilla eri talvilajeja.
Tahko
Tahko on Suomen neljänneksi suurin laskettelukeskus joka sijaitsee Nilsiässä, pohjois-Savossa. Kuopioon on Tahkolta matkaa 56km.
Tahkolla on 24 rinnettä ja 15 hissiä. Pisin rinne on 1200m ja korkeuseroa jopa 200m.
Rinteitä on monipuolisesti siten, että vauhdikkaat, fiilistelijät ja aloittelijat löytävät jokainen oman rinteensä. Lapset ja aloittelijat onkin huomioitu Tahkolla todella hyvin. Hiihtämäänkin Tahkolla pääsee hyvin, sillä latuja on 64km.
Saariselkä

Saariselkä on pieni, Euroopan pohjoisin laskettelukeskus. Se sijaitsee Inarin kunnassa noin 250km Napapiiriltä pohjoiseen. Saariselän tunturialueen ja Urho Kekkosen kansallispuiston kupeessa. Saariselälle pääsee lentäen Ivalon lentokentälle josta on suora bussiyhteys Saariselälle sekä Ivaloon ja Inariin. Junayhteydellä pääsee Rovaniemelle, josta pääsee bussilla Saariselälle. Matka bussilla kestää noin 3-4 tuntia.
Saariselällä on kahdessa tunturissa on 17 rinnettä joissa on eri tasoisia ja -pituisia reittejä. Hissejä on 6. Hiihtolatuja löytyy lähes 200km verran. Jos jotakin, niin tunnelmaa ja elämyksiä on tarjolla tässä laskettelukeskuksessa. Alueella on lisäksi lasi-igluja, porosafareita ja muita aktiviteetteja.
Himos

Himos sijaitsee keski-Suomessa, 8km päässä Jämsästä. Jyväskylään on matkaa noin 50km. Rinteitä on 26, hissejä 16 ja hiihtolatujakin jonkin verran, noin 26km. Himokselta löytyvät etelä- ja keski-Suomen suurimmat rinteet. Näistä löytyy vaihtoehtoja aloittelijoille kuin kokeneemmille laskijoille.Pisin rinne on 1200m. Himoksen laskettelukeskus jakautuu länsi- pohjois- ja keski-Himokseen.
Himokselle on helppo saapua niin omalla autolla kuin yleisillä kulkuneuvoillakin. Laskettelun ja hiihdon lisäksi Himos tunnetaan tapahtumista, kuten Himos Juhannuksesta. Himos Areenalla on artisteja, mökki -ja hotellimajoitusta, sekä kesäaikana myös golfkenttä.
Iso-Syöte
Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi jonka huippu kohoaa 432 metrin korkeuteen merenpinnasta. Iso-Syöte on Pohjois-Pohjanmaalla, Pudasjärvellä. Pudasjärveltä Iso-Syötteelle on 55km ja Oulusta noin 140km.
Laskettelukeskuksessa on 17 rinnettä ja 8 hissiä. Rinteitä on moneen makuun, kuten pitkä SnowPark ja Freeride Park, ministreet, perherinne ja nautiskelurinteet. Hiihtäjille on alueella noin 120km latuja.
Salla
Salla sijaitsee Lapissa, Sallan kunnassa, Sallatuntureilla. Sallatuntureiden korkeampi huippu on 478,8m merenpinnasta. Sallatunturien huiput tunnettiin aiemmin nimillä Iso ja Pieni Pyhätunturi. Sallaan pääsee esimerkiksi lentokoneella, lähimmät kentät ovat 110km päässä Kuusamossa tai 145km päässä Rovaniemellä. Molemmista pääsee bussilla Sallaan.
Sallatuntureilla on 15 rinnettä, 7 hissiä ja 160km hiihtolatuja.