Sähköpyörä

Tavallisten polkupyörien rinnalle on viime vuosina yleistynyt sähköpyörät. Sähköpyörän etuihin kuuluu ehdottomasti että sähköpyörä avustaa matkantekoa sen verran mitä sen haluaa avustavan. Monelle tuo helpotusta ettei esimerkiksi töihin mennessä  itseään tarvitse polkea hikeen ja perille päästyä varata aikaa suihkuun ja vaatteiden vaihtoon. Sähköpyörällä voi tehdä runsaammalla avustuksella pidemmän matkan mihin oma kunto ei välttämättä riittäisi tavallisella pyörällä. Sähköpyöräily voi olla myös vaihtoehto, jos olet sitä mieltä, ettet halua ajaa tavallisella pyörällä metriäkään.

Yksi syy miksi sähköpyörä saattaa olla ajankohtaisempi kuin ennen on omasta terveydestä ja taloudesta kiinnostuminen. Maailman tilanteet vaihtelevat, nyt olemme kohdassa joka vaikuttaa moneen arkiseen asiaan. Esimerkkinä polttoaineiden hinnan nousu. Kysymykseen, mitä olet valmis maksamaan autoillaksesi, löytyy vastaus: sen, mitä polttoaine milloinkin maksaa. Jos autolla on pakko kulkea, muuta vaihtoehtoa ei ole. Kuitenkin jos työ-  tai muut asiointimatkat eivät ole ylivoimaisen pitkiä tai hankala kulkuisia, voi mieleen tulla vaihtoehtoinen kulkutapa. 

Mitä sähköpyörä maksaa? 

Sähköpyörän hinta vaihtelee, kuten kaikkien ostettavissa olevien hyödykkeiden hinta, riippuen monista asioista. Yksinkertaisimman ja pienemmillä ominaisuuksilla varustellun, ehkä heikompilaatuisen saa halvalla. Useammat ominaisuudet, kestävämmät materiaalit ja tehokkuus maksavat enemmän. 

Tavalliseen pyörään verrattuna lisähintaa sähköpyörään tuovat moottori ja akku.  Karkeasti sähköpyörien hinnat vaihtelevat alle 1000€ – 10 000€ välillä.  Aivan halvimmissa sähköpyörissä kaikesta on säästetty ja se näkyy ja tuntuu.  Osien ja koko pyörän elinkaari ei luultavasti ole pitkä. Lisäksi esimerkiksi akkujen valmistajista ei ole tarkkaa tietoa. Kun jokin osa pyörästä hajoaa, sitä ei voi eikä kannata korjata. Sähköpyörästä tulee ongelmajätettä. 

Edullisimmissa sähköpyörissä juuri akku ja moottori ovat ne mitkä maksavat. Muut osat ovat heikompilaatuisia joissa on säästetty jotta hinta pysyy alhaisena. Kalleimmissa pyörissä taas sekä akku että moottori ovat luotettavilta valmistajilta ja pyörän muutkin osat ovat laadukkaita ja kestäviä. Tässä ääripäät. Hintahaarukan välistä löytyy varsin kelvollisia pyöriä joiden ominaisuudet ja laadukkuus kestävät loistavasti vertailun. Ja kovan käytön. 

Hyvä sähköpyörä maksaa noin 1500 – 3000€. Hyvä tarkoittaa tässä sitä, että pyörän jarru- ja vaihdeosat ovat pääsääntöisesti tunnetuilta valmistajilta kuten Shimano tms. Myös pyörän runko tuntuu tukevalta, eikä ajaessa tarvitse jännittää leviääkö pyörä osiin kesken matkan. Kun pyörää huolletaan säännöllisesti, voi se kestää säännöllisessä ajossa useita vuosia. Sähköpyörän akku voi väsyä nopeammin kuin varsinaisen pyörän kunto. Akun kestoon taas vaikuttaa mm. akun koko, lataustapa, maasto missä ajetaan sekä vuodenaika jolloin ajetaan.

Seuraava hintaluokka 3000 – 5000€ tarjoaa jo varsin vaikuttavia ominaisuuksia. Jarrut ja jousitukset ovat pääasiassa tunnetuilta ja luotettavilta valmistajilta. Tämän hintaluokan pyörissä on napamoottorin sijasta tunnettujen brändien valmistama keskimoottori, joka antaa sähköpyörälle parempaa suorituskykyä. Bosch, Yamaha, AEG, Shimano, Brose… 

Tunnettu brändi voi olla myös hintaa lisäävä tekijä. Kannattaa vertailla sähköpyörien ominaisuuksia ja osia, ei tuijottaa pelkkää hintaa. 

Yli 5000€ sähköpyörissä missään ei ole säästelty. Kaikki osat parasta mahdollista. Huomioida kannattaa kuitenkin, että elektroniset komponentit ovat pitkälti samoja kuin edellisen hintaluokan pyörissä. Kaikki muu on sitä extraa ja laatua, mikä nostaa hintaa. 

Säännöllisessä käytössä oleva sähköpyörä, hinnaltaan noin 2000 – 3500€ on varsin hyvä hankinta. Sähköosat ovat jo todella hyviä ja muut pyörän osat keskivertoa parempia. Jos tarkoitus on ajaa vaikeakulkuisessa maastossa ja hankkia paras pyörä mitä saatavilla on, kannattaa sähköpyörän hankintaan panostaa rahaa huomattavasti. enemmän. 

Mikä on sähköpyöräilyn hinta?

Sähköpyörä kuluttaa sähköä. Akkua pitää ladata säännöllisesti, mielellään aina kun se on mahdollista. Jos akun antaa joka kerta tyhjentyä ennen latausta, lyhentää se akun käyttöikää. Akun kapasiteetti voi olla 7 – 17 Ah (ampeerituntia). Saat selville mitä lataus maksaa kun kerrot akun kapasiteetin sähkön hinnalla. 

Sähköpyörän huolto ei ole sen kalliimpaa kuin tavallisen polkupyörän. Jos pyörään pitää vaihtaa osia, tuo se luonnollisesti lisää hintaa. Erityisesti akun vaihtaminen maksaa. Ajankohtaiseksi se tulee noin 4 – 7 vuoden kohdalla. Akut kestävät noin 1000 lataussykliä jonka jälkeen alkaa varaustehon heikkenemisen huomata. Uusi akku maksaa noin 400 – 600€ riippuen akun tehosta. Kannattaa perehtyä ohjeisiin akun latauksesta ja huomioida omat toimintatavat jotta akku säilyttää  toimintakykynsä mahdollisimman pitkään.