Sähköpotkulauta

Keskustelunaihe voi olla, lisääkö sähköpotkulautailu liikkumista ja tuoko se hyvinvointia. Negatiivisesti ajateltuna lautailu on vain yksi passivoimisen keino, kun paikasta toiseen ei tarvitse käyttää jalkoja muuten kuin paikallaan seisten. Paikallaan seisominen taas ei  lisää hyvinvointia.

Toiselta kannalta katsottuna sähköpotkulaudan päällä ei “vain” seistä. Tasapainoa ja koordinaatiokykyä tarvitaan jotta matka taittuu turvallisesti. Matkaa taitetaan raittiissa ilmassa joka tekee hyvää. 

Vuokraus

Sähköpotkulaudat olivat ensin hassunnäköinen korvike tavalliselle potkittavalle laudalle. Niitä ilmaantui vähitellen kaupunkikuvaan lisää ja nyt monessa kaupungissa on mahdollisuus vuokrata sähköpotkulauta käyttöön. Vuokrausta varten on puhelimeen ladattavissa sovellus joka paikantaa lähellä olevat vapaat potkulaudat ja jonka kautta sähköpotkulaudan voi ottaa käyttöön. Yleisimmät kaupungeissa käytössä olevat sähköpotkulaudat ovat Tier- tai Voi-sähköpotkulautoja.

Matkan aloitushinta on 1€. Tämän jälkeen jokaisesta minuutista veloitetaan n.0,20 – 0,25€. Matka maksetaan sovellukseen lataamallasi euromäärällä. Jos euroja ei ole siirretty sovellukseen riittävästi, maksu menee maksukortilta jonka tiedot on lisätty rekisteröimisvaiheessa sovellukseen. 

Sähköpotkulaudan rakenteellinen maksiminopeus saa olla enintään 25km/tunnissa. Tätä nopeutta on syksyllä 2021 rajoitettu joissain kaupungeissa yöaikaan n. 15km/h. Syynä siihen ovat olleet lisääntyneet onnettomuudet. Laudoilla ajellaan öiseen aikaan enemmän myös päihtyneenä, joka lisää onnettomuusriskiä. 

Sähköpotkulauta omaksi

Jos vuokraat usein sähköpotkulautaa, saattavat minuuttimaksut ja vuokrakulut kasvaa kuukaudessa yllättävän suuriksi. Oma sähköpotkulauta kulkee  minne haluat, välittämättä vuokralautojen maantieteellisistä rajoituksista. Oma lauta on aina käytettävissä ja niin hyvässä ja huolletussa kunnossa kuin sen pidät. Lisäksi, jos et tarvitse omaa sähköpotkulautaasi esimerkiksi lomamatkan aikana, vuokraa se luotettavalle henkilölle jolloin saat pientä extratuloa. 

Sähköpotkulaudan hinnat liikkuvat muutamasta satasesta noin kolmeen tuhanteen euroon riippuen mallista ja ominaisuuksista.

On hyvä ensin selvittää itselleen, millaiseen käyttöön on potkulautaa hankkimassa ja millaisia ominaisuuksia toivoo siinä olevan. Lyhyet, satunnaiset käyttökerrat eivät aseta niin isoja vaatimuksia kuin pitkät ja säännölliset matkat.

Ensimmäiset kysymykset lautaa valitessa ovatkin:

Onko sähköpotkulauta tarkoitettu aikuiselle vai lapselle?

Onko tarkoitus ajaa kaupungissa, maastossa vai suljetulla alueella, ei liikenteessä?

Mikä on sähköpotkulaudan kantokyky eli toisin sanoen kuinka monta kiloa potkulauta jaksaa ja sen on tarpeellista kuljettaa?

Kuinka nopeasti potkulaudan pitäisi kulkea? Nopeimmat kulkevat 80km/h, mutta laillinen nopeus on 25km/h.

Kuinka pitkiä matkoja sähköpotkulaudalla on tarkoitus ajaa? Toimintasäde voi olla muutamasta kilometristä noin sataan kilometriin. Potkulaudan akku pitää ladata säännöllisesti, pitääkö latausajan olla mahdollisimman lyhyt, noin 2h vai voiko latausaika olla jopa 10h?

Sähköpotkulaudan moottoriteho voi olla jotain 80w – 2000w välillä. On hyvä huomioida, että moottoritehon kasvaessa latausajat voivat olla pitkiä.

Minkälaiset renkaat olisivat hyvät? Sähköpotkulaudoissa on valittavana eri kokoisia renkaita. Käyttötarkoituksesta riippuen rengaskoko voi olla kaupunkiajon pienestä 6” maastolaudan 18”. Myös renkaan paksuuksissa on useita vaihtoehtoja. 

Sähköpotkulautoja on myynnissä monella eri valmistajalla ja ominaisuudet vaihtelevat. Halvin ei aina välttämättä ole paras, ja  toisaalta keskihintainen voi joiltain ominaisuuksiltaan olla parempi kuin kallein.

VERTAILIMME PUOLESTASI SÄHKÖPOTKULAUTOJA 

PARAS SÄHKÖPOTKULAUTA

KAUPUNKIKÄYTTÖÖN

E-Wheels E2S V2

Tämä sähköpotkulauta on valmistettu erityisesti pohjoismaisiin olosuhteisiin. Toimii, satoi tai paistoi. Testivoittaja Nettavise -sivulla, loistavat testitulokset Dinside-sivuilla Paljon myyty sähköpotkulauta.

Moottorin maksimiteho on 700W. 

Akun kesto 6 – 8 tuntia. Matkaa voi taittaa 30 – 35km, riippuen matkustajan painosta ja sääolosuhteista sekä maastosta. Laudassa on takana levyjarru ja lukkiutumattomat elektroniset jarrut edessä.  

Voit lukita sähköpotkulaudan appin kautta, mutta varsinkin kaupunkioloissa oikea, fyysinen lukko voi olla tarpeellinen. 

Renkaat ovat 8,5”, ilmatäytteiset tai puhkeamattomat. Valinta on sinun. Sähköpotkulauta painaa 12,5kg ja jaksaa kuljettaa maksimissaan 125kg painolastia. 

E-Wheels E2S V2 PRO 2021

Vuoden 2021 malli, aiempiin malleihin verrattuna uusi, parempi muotoilu. Lisänä iskunvaimennin takana.

Tehokas lauta, jolla on pitkä kantama. Akku kestää noin 45km matkan. PRO-versiossa on tehokas moottori ja suurempi akku aiempaan malliin verrattuna. Moottorin tehot ovat 1000w.

Nopeuden voi valita 30km/h tai 20km/h.

LCD-näytöltä näkee tarvittavat tiedot. Bluetooth ja laudan app antavat mahdollisuuden tehdä laudalle omia henkilökohtaisia asetuksia. Valittavana on kolme erilaista ajotilaa. Appin avulla saa myös lukittua laudan.

Kaasupolkimessa on turvaominaisuus, joka estää sen poisajon osuessasi siihen. Tästä on hyötyä esimerkiksi seistessä suojatiellä.  Tätä kutsutaan ”nollakäynnistykseksi”, ja siksi sähköpotkulauta pitää potkaista käyntiin. Jos haluat pystyä kiihdyttämään pelkästään kaasupolkimen avulla, voi toiminnon helposti poistaa käytöstä appista. 

Sähköpotkulauta on suunniteltu ja valmistettu meidän pohjoismaisiin olosuhteisiin. Ilmat vaihtelevat mutta se ei haittaa.

Isot 10” ilmatäytteiset renkaat antavat mukavan ajotuntuman mutta vaihtoehtoisesti voi lautaan valita myös puhkeamattomat renkaat. 

Laudan paino on 14kg. Maksimipaino laudan päällä on 125kg. 

MAASTOON

Kaabo Wolf Warrior 11

Täydellinen sähköpotkulauta maastoon! Kun haluat laudan jossa on tehoja ja laatua, on Kaabo Wolf Warrior valintasi. 

Etuhaarukassa on hydraulijousitus ja takaakin löytyy joustoa. Tällä laudalla voi ajaa kaikentyyppisessä maastossa. Tehoja peräti 5400w. 

Laudassa on hydrauliset levyjarrut edessä ja takana. Lukkiutumattomat tottakai. Ajaessa voi valita kolmesta eri nopeustilasta. 

Akun lataus kestää noin 110 – 150km matkan. Latausaika 10 – 12h kahdella laturilla ja vain 4h kahdella nopealla laturilla.  Sähköpotkulautojen nopeus kaupunkioloissa saa olla 20-25km/h, tämä lauta kulkee peräti 80km/h. Maksimipaino laudalle on 150kg. Itse lauta painaa 46kg. Laudan paino jo itsessään tekee laudasta tukevamman tuntuisen ja vakaan. Alla ovat 11” maastorenkaat. 

Laudassa on tehokkaat etuvalot, 2 kpl 15w valoja sekä takana punainen LED-takavalo, jarruvalot sekä tyylikkäät LED-raidat sivuilla.

EDULLINEN SÄHKÖPOTKULAUTA

E-Wheels E2S V2 2023

Tämä sähköpotkulauta on uusimpia malleja. Siinä on paranneltu muotoiltu ja maksimissaan 700W moottoriteho. Hinta-laatusuhde on erinomainen. Testivoittoja eri sivustoilla ja erittäin suosittu!