Riippumatot

Kesä ja riippumatto. Jo pelkkänä ajatuksena mukava yhdistelmä. Mikä onkaan mukavampaa kuin loikoilu hissukseen keinahtelevassa riippumatossa lämpimänä päivänä, lempeän kesätuulen vienosti pyyhkiessä kasvoja. 

Riippumatossa on mukava ottaa pienet päiväunet, lukea kirjaa tai vain olla.

Tämä on ehkäpä tyypillisin ajatus riippumaton hyödyntämisestä. Riippumattoa voi kuitenkin käyttää monissa eri yhteyksissä.

Ulkona teltassa nukkumisen vaihtoehtona on nukkua riippumatossa. Teltassa nukkuessa unikokemus on asennoltaan lähellä omassa sängyssä nukkumista. Teltassa on kuitenkin usein kesällä kuumaa ja hiostavaa. Telttaan voi mönkiä muurahaisia tai muita pieniä eläviä. Ahtaassa teltassa niiden metsästäminen voi olla haasteellista.

Riippumaton voi kiinnittää valitsemaansa paikkaan, toivottavasti mieleisen maiseman äärelle. Raitis ilma helpottaa unen saamista ja kevyt keinahtelu rauhoittaa uneen. Tällöin riippumatolla on kuitenkin hyvä olla tiettyjä ominaisuuksia, jotta nukkuminen on miellyttävämpää. Luonnossa lentelee ja mönkii päivin ja varsinkin öin jos jonkinlaisia pörriäisiä joita ei välttämättä unikaverikseen halua. Tähän löytyy ratkaisuna riippumatto jossa on integroituna tai lisävarusteena hyttysverkko. Sateen sattuessa on ikävä nukkuessaan kastua ja ellei yöpymispaikkasi ole katoksen alla, on riippumatossa hyvä olla myös sadesuoja.  Tutustu riippumatto vertailuun tästä.

Nukutko tai loikoiletko yksin vai kaksin? Eniten myytyjä ja ja yleisimpiä ovat yhden hengen riippumatot, mutta myynnissä on myös tuplamattoja. Tuplariippumatossa on tilaa kahdelle tai yksi voi oleilla leveämmin. Voit pihistää tai panostaa tuplariipparia hankkiessasi. Edullisia vaihtoehtoja ovat Ticket to the moon, Original hammock, noin 50€. Värivaihtoehtoja on useita. Katso tästä tuotetiedot sekä värivaihtoehdot. Toinen saman hintaluokan on myös Ticketin Hammock king size. Erona originaliin on 30cm enemmän leveyttä. Värivaihtoehtoja on tässä huomattavasti vähemmän kuin edellisessä. Katso tästä tuotetiedot sekä värivaihtoehdot.

Ticket to the moon, Original hammock

Ticket to the moon, Hammock king size

Retkikäyttöön tarkoitetut riippumatot ovat yleensä ohuesta ja kevyestä kankaasta valmistettuja, kuitenkin kestäviä tuotteita. Ne on helppo pakata pieneen tilaan ja ovat kevyitä kantaa. Retkikäytössä lähes ehdoton lisävaruste on hyttysverkko ja jonkinlainen alusta selän alle.

Jokainen tavallaan, riippumattoon voi kantaa oman tyynyn ja peiton tai kuten yleensä retkikäytössä on, makuupussin. Varsinkin viileämmällä säällä maasta hohkaa viileää, joka voi tuntua selän alla ikävältä. Ratkaisu tähän on virittää riippumattoon alimmaiseksi retkipatja. Samalla se hieman levittää riippumattoa ja tukee selkää. Joissain riippumatoissa on lämmöneristystä varten tuplapohja, toisin sanoen tasku makuualustaa varten. Riippumatossa suositellaan olemaan hieman poikittain, ei samassa linjassa riippumaton kanssa. Tällä tavoin lepäilijälle tulee hieman enemmän tilaa ja myös mukavuus paranee. 

Retkipatjan sijaan on nykyisin suosittuja myös alushuovat. Nimike ei ole vielä ihan vakiintunut. Voit kuulla puhuttavan myös lämpöhuovasta, aluspeitteestä, underquilt, underblanket, quilt.. Joka tapauksessa huopa on koettu kätevämmäksi kuin makuualusta. Kun kaikki materiaalit ovat liukkaita, niin riippumatto, makuupussi kuin makuualustakin, voi olla haasteellista päästä makuupussiin mukavasti niin etteivät kaikki ole sikinsokin alla. Huopa viritetään ripustusköysillä riippumaton alle. Yksinkertaista ja käytännöllistä. Katso tästä tuotetiedot ja tilaa. Rekisteröitymällä Scandinavian outdooriin saat myös hyvän alennuksen!

ROBENS  Trace underquilt

Perinteiseen kesäiseen lekotteluun on tarjolla hyvin erilaisia riippumattoja ja valinnanvaraa on runsaasti. Näissäkin yhden- ja kahden hengen käyttöön tarkoitettuja. Materiaaleja on myös useita erilaisia. Mitä sitten ajatteletkin lähtökohdaksi hankkiessasi riippumattoa, kauneutta vai käytännöllisyyttä, on skaala laaja. Jos riippumatto on puutarhassasi koko kesän, ei kankaan paksuudella ole väliä. Virkatut pitsireunat ja paksut nauhakanttaukset antavat riippumatolle mahdollisuuden olla näyttävä ja puutarhan yksi sisustuselementti. 

Jos kuljetat riippumattoa mukanasi rinkassa tai repussa, tai haluat vaihtaa riippumaton paikkaa ja ottaa sen mukaan vaikka uimarannalle, korostuu jälleen ominaisuuksina helppo pakattavuus, pienessä tilassa säilytys ja keveys. Kun riippumatto on ohut, se kastuttuaan myös kuivuu nopeasti. Tärkeää on muistaa, ettei pakkaa märkää riippumattoa tiiviisti vaan antaa sen ensin kuivaa. Mikäli kangas pakataan ennen kuivumista se voi alkaa haista epämiellyttävälle ja pitkään näin ollessa kankaaseen voi tulla homekasvustoa. Kevyet riippumatot painavat noin 150g ja ovat todella pieneen tilaan meneviä. Esimerkkinä BUSHMEN UL ZEN HAMMOCK, jonka paino on 150g. Kokoa riippumatolla on kuitenkin mukavat 3 metriä pituutta ja 145cm leveyttä. Pakattuna tämä on vain 15 x 5cm, mahtuen erittäin hyvin kämmenelle.

Bushmen Ul Zen hammock

Riippumaton kiinnitys. Riippumatto kiinnitetään n. 3 – 4 metrin päässä oleviin puunrunkoihin tai koukkuihin. Joissain riippumatoissa kiinnitysköydet kuuluvat pakettiin, yleisimmin kiinnitysvälineet ovat myynnissä erikseen. Muista siis katsoa tuotetta ostaessasi mitä pakettiin kuuluu. Kiinnitysohjeet ovat yleensä mukana. Lisäksi YouTubesta löytyy tähän liittyviä ohjevideoita. 

Luonnossa kulkiessa riippumaton kiinnittäminen on hyödyllinen taito. Kotona riippumaton voi kiinnittää riippumattotelineeseen joita on nykyisin tarjolla jonkin verran. Tukevimmat telineet ovat laadukkaampia ja siten myös hinta voi olla korkeampi. Jos kuitenkin pidät riippumatossa makoilusta ja se on käytössä usein, kannattaa laatuun satsata. Jos perheessä on lapsia, on telineen tukevuus turvallisuussyistä tärkeä. 

Jos asunnossasi on tilaa ja pidät riippumatossa nukkumisesta, miksipä et tekisi niin.