Riippumatot

Kesä ja riippumatto. Jo pelkkänä ajatuksena mukava yhdistelmä. Mikä onkaan mukavampaa kuin loikoilu hissukseen keinahtelevassa riippumatossa lämpimänä päivänä, lempeän kesätuulen vienosti pyyhkiessä kasvoja. 

Riippumatossa on mukava ottaa pienet päiväunet, lukea kirjaa tai vain olla.

Tämä on ehkäpä tyypillisin ajatus riippumaton hyödyntämisestä. Riippumattoa voi kuitenkin käyttää monissa eri yhteyksissä.

Ulkona teltassa nukkumisen vaihtoehtona on nukkua riippumatossa. Teltassa nukkuessa unikokemus on asennoltaan lähellä omassa sängyssä nukkumista. Teltassa on kuitenkin usein kesällä kuumaa ja hiostavaa. Telttaan voi mönkiä muurahaisia tai muita pieniä eläviä. Ahtaassa teltassa niiden metsästäminen voi olla haasteellista.

Riippumaton voi kiinnittää valitsemaansa paikkaan, toivottavasti mieleisen maiseman äärelle. Raitis ilma helpottaa unen saamista ja kevyt keinahtelu rauhoittaa uneen. Tällöin riippumatolla on kuitenkin hyvä olla tiettyjä ominaisuuksia, jotta nukkuminen on miellyttävämpää. Luonnossa lentelee ja mönkii päivin ja varsinkin öin jos jonkinlaisia pörriäisiä joita ei välttämättä unikaverikseen halua. Tähän löytyy ratkaisuna riippumatto jossa on integroituna tai lisävarusteena hyttysverkko. Sateen sattuessa on ikävä nukkuessaan kastua ja ellei yöpymispaikkasi ole katoksen alla, on riippumatossa hyvä olla myös sadesuoja.  Tutustu riippumatto vertailuun TÄSTÄ.

Nukutko yksin vai kaksin? Eniten myytyjä ja ja yleisimpiä ovat yhden hengen riippumatot, mutta myynnissä on myös tuplamattoja. Tuplariippumatto riittää kahdelle tai yhdelle leveämpään oleiluun. 

Retkikäyttöön tarkoitetut riippumatot ovat yleensä ohuesta ja kevyestä kankaasta valmistettuja, kuitenkin kestäviä tuotteita. Ne on helppo pakata pieneen tilaan ja ovat kevyitä kantaa.

Jokainen tavallaan, riippumattoon voi kantaa oman tyynyn ja peiton tai kuten yleensä retkikäytössä on, makuupussin. Varsinkin viileämmällä säällä maasta hohkaa viileää, joka voi tuntua selän alla ikävältä. Ratkaisu tähän on virittää riippumattoon alimmaiseksi retkipatja. Samalla se hieman levittää riippumattoa ja tukee selkää. Joissain riippumatoissa on lämmöneristystä varten tuplapohja, toisin sanoen tasku makuualustaa varten. Riippumatossa suositellaan olemaan hieman poikittain, ei samassa linjassa riippumaton kanssa. Tällä tavoin lepäilijälle tulee hieman enemmän tilaa ja myös mukavuus paranee. 

Perinteiseen kesäiseen lekotteluun on tarjolla hyvin erilaisia riippumattoja ja valinnanvaraa on runsaasti. Näissäkin yhden- ja kahden hengen käyttöön tarkoitettuja. Materiaaleja on myös useita erilaisia. Mitä sitten ajatteletkin lähtökohdaksi hankkiessasi riippumattoa, kauneutta vai käytännöllisyyttä, on skaala laaja. Jos riippumatto on puutarhassasi koko kesän, ei kankaan paksuudella ole väliä. Virkatut pitsireunat ja paksut nauhakanttaukset antavat riippumatolle mahdollisuuden olla näyttävä ja puutarhan yksi sisustuselementti. 

Jos haluat vaihtaa riippumaton paikkaa ja ottaa sen mukaan vaikka uimarannalle, korostuu jälleen ominaisuuksina helppo pakattavuus, pienessä tilassa säilytys ja keveys. Kun riippumatto on ohut, se kastuttuaan myös kuivuu nopeasti. Tärkeää on muistaa, ettei pakkaa märkää riippumattoa tiiviisti vaan antaa sen ensin kuivaa. Mikäli kangas pakataan ennen kuivumista se voi alkaa haista epämiellyttävälle ja pitkään näin ollessa kankaaseen voi tulla homekasvustoa. 

Riippumaton kiinnitys. Riippumatto kiinnitetään n. 3 – 4 metrin päässä oleviin puunrunkoihin tai koukkuihin. Joissain riippumatoissa kiinnitysköydet kuuluvat pakettiin, yleisimmin kiinnitysvälineet ovat myynnissä erikseen. Muista siis katsoa tuotetta ostaessasi mitä pakettiin kuuluu. Kiinnitysohjeet ovat yleensä mukana. Lisäksi YouTubesta löytyy tähän liittyviä ohjevideoita. 

Luonnossa kulkiessa riippumaton kiinnittäminen on hyödyllinen taito. Kotona riippumaton voi kiinnittää riippumattotelineeseen joita on nykyisin tarjolla jonkin verran. Tukevimmat telineet ovat laadukkaampia ja siten myös hinta voi olla korkeampi. Jos kuitenkin pidät riippumatossa makoilusta ja se on käytössä usein, kannattaa laatuun satsata. Jos perheessä on lapsia, on telineen tukevuus turvallisuussyistä tärkeä. 

Jos asunnossasi on tilaa ja pidät riippumatossa nukkumisesta, miksipä et tekisi niin.