Retkiluistelu

Retkiluistelu on talvista luontoliikuntaa,  joka yhdistää jäällä liikkumisen ilon, vauhdin hurman ja kauniit talvimaisemat. Tämä harrastus tarjoaa mahdollisuuden kulkea järvien, jokien ja merien jäitä, samalla kun nauttii raittiista ulkoilmasta. Retkiluistelu yhdistää fyysisen kunnon ylläpidon, upean talvisen ympäristön ja seikkailunhalun monin tavoin. 

Missä voi harrastaa retkiluistelua?

Retkiluistelu on harrastus, jonka suosio kasvaa jatkuvasti. Retkiluistelu on mahdollista lähes kaikkialla, missä järvet ja merenlahdet jäätyvät tarpeeksi paksuiksi talvikuukausina. Esimerkiksi Helsingin ja Turun saaristo, Saimaa, Päijänne, ja monet muut vesialueet tarjoavat upeita mahdollisuuksia retkiluistelun harrastamiseen.

 • Monet järvet tarjoavat upeita retkiluistelumahdollisuuksia. Jäällä liikkuminen on suosittua erityisesti Pohjoismaissa, Venäjällä ja Kanadassa, missä järvet jäätyvät talvella riittävästi. Suomi on yksi tunnetuimmista retkiluistelumaista.
 • Merien rannikkoseudut, joissa jäätä muodostuu talvisin, tarjoavat upeita mahdollisuuksia retkiluisteluun. Esimerkiksi Itämeren rannikolla on monia paikkoja, joissa voit nauttia meren jäällä liikkumisesta.
 • Joissakin paikoissa on rakennettu erityisiä jääratoja retkiluistelijoille. Nämä radat ovat usein hyvin hoidettuja ja tarjoavat turvallisen ympäristön harrastaa luistelua.
 • Joet ja kanavat voivat tarjota mielenkiintoisia retkiluistelukohteita. Ne tarjoavat usein erilaisen ympäristön ja maisemat kuin järvet ja meret. Monissa paikoissa vesi on kuitenkin virtaavaa ja jää voi olla heikkoa. On hyvä etukäteen selvittää virtaus sekä jään paksuus  turvallisuutta ajatellen. 

Milloin voi harrastaa retkiluistelua?

Retkiluistelukausi alkaa yleensä marraskuussa ja jatkuu aina huhtikuuhun saakka, riippuen alueesta ja sääolosuhteista. Paras aika retkiluistelulle on yleensä sydäntalvi, kun jäät ovat riittävän vahvat ja sääolosuhteet ovat suotuisat.

Retkiluistelun harrastamiseen liittyy tiettyjä seikkoja jotka kannattaa ottaa huomioon:

 • Ennen kuin lähdet retkiluistelulle, varmista, että jään paksuus on riittävä turvalliseen liikkumiseen. Tämä vaihtelee sijainnin ja säiden mukaan. Jään pitää olla vähintään 5 – 7cm paksua. 
 • Valoisa aika päivästä on luonnollisesti paras aika retkiluisteluun. Auringonpaiste ja kirkas taivas tekevät kokemuksesta entistäkin nautinnollisemman.
 • Huomioi lämpötila. Retkiluistelua voi harrastaa hyvin kylmissäkin olosuhteissa, mutta on tärkeää varustautua asianmukaisesti. Pukeudu lämpimästi ja varmista, että olet suojassa kylmältä tuulelta.
 • Jääolosuhteet voivat olla vaihtelevat. Jäällä liikkuminen voi olla vaativaa erityisesti tuoreen lumen peittämällä jäällä. Erityisesti virtapaikat ja matalikot ja siltojen ympäristöt ovat paikkoja jossa on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta. Jää voi olla yllättävän ohutta myös rannan lähellä jos esimerkiksi ojien vedet virtaavat järveen.  
 • Tuuli,  sateet ja lämpötilan vaihtelut voivat vaikuttaa jään laatuun ja turvallisuuteen. Seuraa sääennusteita ja varmista, että olosuhteet ovat retkiluistelulle sopivat.

Mitä retkiluisteluun tarvitaan?

Retkiluistelussa tarvitset joitakin perusvälineitä, jotta voit nauttia harrastuksesta täysin siemauksin:

 • Tärkein väline luisteluun ovat tietysti itse luistimet. Erityisesti retkiluisteluun tarkoitetut teräväkärkiset ja tukevat teräluistimet.  Pitkä terä mahdollistaa luistimeen vakauden ja siksi se liukuu pidemmälle ja paremmin kuin perinteiset luistimet. Retkiluistimia on kahta erilaista mallia. Yksinkertaisen luistimen voi kiinnittää suoraan vaellusjalkineisiin joissa jalka pysyy hyvin paikallaan. Toisessa retkiluistinmallissa on suksiside, jossa kenkänä käytetään luistelumonoa
 • Pukeutuminen.  Suojaa itsesi kylmältä ja tuulelta asianmukaisilla varusteilla, kuten lämpimillä vaatteilla, hanskoilla ja päähineellä. Kerrospukeutuminen on tärkeää, jotta voi säädellä kehon lämpötilaa luistellessa. Käytä lämpimiä, hengittäviä vaatteita ja varmista, että olet pukeutunut olosuhteiden mukaisesti. Retkiluistelijan vaatetukseen voi kuulua myös päällysvaatteiden alle puettava kuivapuku.
 • Naskalit ja pilli on hyvä löytyä jokaisen retkiluistelijan kaulalta. Jääsauva on hyödyllinen retkiluistelijoille, erityisesti jos liikut jäällä, joka voi olla epätasaista tai lumista ja erityisesti jos luistellaan vesialueilla jossa jään laatu voi vaihdella. kunnon jääsauva. Ahkerasti sauvaa käyttämällä et joudu turvautumaan naskaleihin, ja sauvalla voi kokeilla jään paksuutta myös vauhdissa. Hyvä jääpiikkisauva on suunniteltu siten, että sen painava kärki kykenee lävistämään 5 senttimetrin paksuisen jääkerroksen jopa kesken luistelun. Mikäli terä uppoaa vaivattomasti läpi, jäätä on selvästi alle 5 senttimetrin paksuinen. Tällöin liikkuminen muuttuu epävarmaksi.
ZANDSTRA RETKILUISTELUSAUVAT painavammat kärjet jään tunnusteluun

Retkiluistelijan perusvälineistöön sisältyy myös sauva tai sauvat. Jos suunnittelet luistelevasi auratuilla, luisteluun tarkoitetuilla  reiteillä luistelumonoilla ja urheilullisilla luistimilla, suositeltava valinta ovat luisteluhiihtoon suunnitellut sauvat.

 • Tarvitset repun, jossa voit kuljettaa eväitä ja juomaa. Lisäksi vedenpitävään pussiin pakatut kuivat vaihtovaatteet, heittoliina sekä muita tarpeellisia välineitä. Pakkasella hypotermian vaara on suuri ja jos vaatteet kastuvat, kuivat vaatteet on hyvä vaihtaa välittömästi. Reppuun voi pakata myös sormien- tai varpaiden lämmittimet jotka voivat olla tarpeelliset varsinkin kylmemmillä pakkaskeleillä.  
 • Luistinmatto, joka tunnetaan myös nimellä luistimien suoja-alusta tai luistimien alusta, on käytännöllinen varuste, joka auttaa suojaamaan luistimia ja estämään niiden terien kosketusta lattiaan, auton sisätiloihin tai muihin pintoihin, kun liikut luistimet jalassa. Sen avulla voit pitää luistimesi turvallisesti paikallaan ja estää kosteuden sekä jään leviämisen ympäristöön.

Vinkkejä aloittelevalle retkiluistelijalle

Jos olet vasta aloittamassa retkiluistelua, tässä muutamia hyödyllisiä vinkkejä:

 • Aloita harjoittelu tasaisella ja turvallisella jäällä. Tämä auttaa sinua oppimaan perustaidot ja varmistamaan turvallisuutesi.
 • Opettele tarkkailemaan jäätä ja sen kuntoa. Jään paksuuden ja laadun tunteminen on tärkeää turvallisuuden kannalta. Opettele tunnistamaan turvallinen jää ja vältä heikkoja, ohuita tai sulavia jääalueita.
 • Opettele jarruttamaan ja hidastamaan vauhtia. Tämä on tärkeää etenkin, kun kohtaat epätasaista tai kapeaa jäätä.
 • Jos harrastat retkiluistelua julkisella jäällä tai radoilla, noudata paikallisia sääntöjä ja ohjeita.
 • Huolla luistimet ja varusteet säännöllisesti, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa ja kestävät pitkään.
 • Ole tietoinen sääolosuhteista ja jään laadusta ennen retkelle lähtöä. Muista, että jäiden kunto voi vaihdella nopeasti.
 • Luistele kaverin tai ryhmän kanssa, jotta voitte tarvittaessa auttaa toisianne ja reagoida nopeasti mahdollisiin ongelmiin.

Minkälaiset luistimet ovat hyvät retkiluisteluun?

Retkiluisteluun sopivat parhaiten teräsluistimet, joissa on pitkä ja suora teräosa. Näiden luistimien teräosa tarjoaa hyvän vakauden ja suorituskyvyn jäällä. Voit käyttää perinteisiä perusluistimia, mutta retkiluisteluun erityisesti suunnitellut luistimet tarjoavat yleensä paremman mukavuuden ja suorituskyvyn.

Varusta luistimet asianmukaisilla siteillä ja varmista, että ne istuvat hyvin jalkaasi. Retkiluistelu vaatii usein pidempiä matkoja kuin tavallinen luistelu, joten mukavuus on erityisen tärkeää.

Hyvät retkiluistimet ja mukava kenkä tarjoavat tasapainon ja tuen, mutta myös lämmön ja mukavuuden pitkille matkoille. 

Miten valita retkiluistin?

Kun olet valitsemassa retkiluistinta, panosta laatuun. Laadukkaampi luistin on yleensä toimivampi, kestävämpi ja pitkäikäisempi. Laadukkailla ja hyvillä luistimilla on luistelu mukavampaa. Hyvät retkiluistimet ovat kevyet ja tukevat. Ne mahdollistavat pitkän liu’un jolloin luistelu on helppoa ja vauhdikasta. 

Kiinnitä huomiota terän laatuun. Tarkista että se on mahdollista teroittaa.

Tarkista terän profiili. Se selviää kun laitat luistinten terät vastakkain. Väliin pitäisi jäädä muutaman millin rako terän edessä ja takana. Jos tätä rakoa ei jää, luistinta voi olla ikävä käyttää ja sillä voi olla hankala vaihtaa suuntaa liiallisen vakautensa takia. 

Luistinten siteiden täytyy pitää luistelukenkä hyvin paikallaan. Siteiden säätömahdollisuudet on hyvä huomioida myös sivuttaissuunnassa. 

Retkiluistimen terän pituudet vaihtelevat  35 – 50cm välillä. Tämän pituiset terät ovat vakaita ja niillä on helppo kääntyä. Retkiluistinta valitessa on 4 – 10cm omaa kenkää pidempi terän pituus on hyvä. Luistimen terän pituus tulee olla mieluummin liian pitkä kuin liian lyhyt. Luonnonjäällä luistellessa,  joka on usein epätasainen ovat pidemmät luistimet miellyttävämmät luistella ja meno on tasaisempaa.  Toisaalta lyhyemmät luistimet voivat olla aloittelijalle mukavammat ketteryytensä vuoksi. 

ISVIDDA TREKKING, vaelluskenkiin sopivat retkiluistimet

Retkiluistimen kanssa käytettävä kenkä olisi hyvä olla tukeva ja pohjan kiertojäykkä. Suksisiteeseen kiinnitettävä luistelumono tai toiseen sidetyyppiin kiinnitettävä nilkkaa suojaava ja sivusuunnassa tukeva velluskenkä ovat hyviä. Luisteluun käytettävät kengät valitaan kuten hiihtomonot. Noin 1 – 1,5cm tilaa varpaiden kärjistä antaa varpaille mahdollisuuden liikkua. 

Jos harrastat retkiluistelua usein ja haluat tuntea vauhdin hurmaa, on suksisiteeseen kiinnitettävä luistelumono parempi kuin vaelluskenkien kiinnitettävä malli. Vaelluskenkään kiinnitettävä malli on hyvä rauhallisempaa menoa varten.