Raha ja hyvinvointi liittyvät kiinteästi yhteen. Jos rahaa on vähän ja jokainen euro pitää laskea, on elämä stressaavaa. Omaa hyvinvointiaan voi toki tukea ja kokea nautinnollisia hetkiä ilman rahaa. Mahdollisuudet kuitenkin moninkertaistuvat jos rahaa on käytettävissä enemmän.
Raha ja talousasiat kuuluvat jokaisen elämään mutta niistä harvoin puhutaan ääneen. Yleistä keskustelua käytettävissä olevan rahan vähyydestä käydään mediassa mutta harvemmin luontevasti pöytäkeskusteluissa. Varsinkaan aikuisen työssä käyvän väestön keskuudessa. Suomalainen vaikenee. Jos käy töissä, rahaa luonnollisesti on, eikö vain. Koska palkkatiedot eivät ole avoimia, toisen palkkatuloa ei voi tietää ellei tiedä hänen ammattiaan. Aina siitäkään ei ole apua. Jos rahaa on paljon, sitä ehkä piilotellaan. Koska jos elää leveästi, löytyy joko olalle taputtelijoita tai muuten kateellisia. Jos taas rahaa ei ole, se usein hävettää. Ei uskalleta myöntää että talous on kurjassa kunnossa.

Tietyissä elämänvaiheissa on toisaalta luvallista olla rahaton. Työttömällä, opiskelijalla ja eläkeläisellä oletetaan olevan pienet tulot ja pienet menot. Pientä lasta kotona hoitava vanhempikin voi myöntää että rahaa on käytettävissä nyt hiukan vähemmän. Mutta miksi oletetaan että työssäkäyvä puoliso tienaa niin paljon että hyvin pärjää. Usein arki voi olla kuitenkin rahallista kitkuttelua. Halu hoitaa lapsi kotona menee ohi rahallisesta hyödystä.
Raha on jollain tavoin ihmeellinen asia. Se on läsnä kaiken aikaa. Sitä käytetään päivittäin. Rahaan liittyviä asioista ei kuitenkaan opeteta juuri missään. Onnekkaita ovat ne lapset jotka jo kotona kasvaessaan oppivat mitä käteen saadulle rahamäärälle kannattaa tehdä. Minkä verran sitä voi käyttää, mihin sitä kannattaa käyttää, minkä verran kannattaa säästää ja millä tavoin sijoittamalla sitä voi saada lisää.
Onneksi näitä asioita on mahdollista opetella myös elämän varrella. Opitut tavat ja tottumukset voivat hankaloittaa taivalta, mutta suuntaa on mahdollista kääntää. Kaiken rahansa kuluttavasta voi tulla järkevästi rahaa käyttävä, sijoituksistaan tuottoa nostava varakas henkilö. Tulojen ei tarvitse edes olla suuret. Riittää kun menot ovat riittävän pienet.

Rahaan ja vaurastumiseen liittyvää tietoa ja kirjallisuutta on nykyisin olemassa paljon. Jos asia on täysin uusi ja tuntuu ettei jaksaisi monimutkaiseksi kokemiaan asioita laajalti selvittää, voi olla hyvä aloittaa kevyesti. Vaikkapa kirjalla Kaikki Rahasta.
Raha nostattaa tunteita, niin hyvässä kuin pahassa. Ilon ja riemun tunteita kun sitä saa. Surun ja katkeruuden tunteita kun sen menettää. Entäpä ne ajatukset ja tunteet mitä raha nostattaa kun joku toinen henkilö saa rahaa tai sen menettää?
Tunteet vaikuttavat vahvasti hyvinvointiin. Terveellinen ruoka ja liikunta ovat tärkeitä, mutta rahahuolet vievät pahimmillaan ruokahalun, motivaation liikkua, yöunet ja keskittymiskyvyn ja pahimmillaan elämänhalun.
Rahahuoliin päätymisen syyt voivat olla moninaiset ja ne voivat olla hetkellisiä tai pidempiaikaisia. Rahahuoliin voi saada helpotusta esimerkiksi hankkimalla lisäansioita. Oman talouden menojen pienentäminen samanaikaisesti on myös tärkeää jotta talous pääsee vähitellen tasapainoon.
Jos lainoja on kasautunut, on hyvä miettiä millä tavoin ne maksaa takaisin. Jokaisessa lainassa on omat, usein korkeat korkonsa ja kulunsa ja ne saattavat kasvattaa paljon kuukausittain maksettavia lainalyhennyksiä. Lainoja on mahdollista myös yhdistellä, jolloin monesta lainasta kasataan yksi laina. Tällöin maksettavaa on vain yhden lainan kuluissa ja lainaa on vaikka mahdollista lyhentää tällä summalla joka aiemmin meni kuluihin. Vaihtoehtoja lainan antajiksi on monia, esimerkiksi oma pankki. Vertailemalla löytyy itselle sopivin. Esimerkkinä Suomen yhdistelylaina, joka on kotimainen yritys. Se kilpailuttaa lainat ja tarjoaa parhaimman vaihtoehdon. Hakemusten käsittelyaika on lyhyt ja rahat saa tilille parhaimmillaan jo samana päivänä. Lainan hakeminen ei sido vielä mihinkään ja on ilmaista.

Sanonta “raha ei tuo onnea mutta helpottaa elämää” pitää tavallaan paikkansa. Rahan olemassaolo helpottaa elämää. Kun rahaa on laskujen maksuun ja muihin pakollisiin menoihin ei öisin tarvitse valvoa miettien kuinka tulevaisuudesta selviää. Hyvin nukutun yön jälkeen on helpompaa keskittyä muihin omaan elämään ja hyvinvointiin liittyviin asioihin.