Paljasjalkakengät

Paljasjalkakengät ovat todella kevyitä, vaimentamattomia ja hyvin yksinkertaisia kenkiä urheilu-ja arkikäyttöön. Liikuttaessa paljasjalkakengillä, mahdolliset asentovirheet korjaantuvat. Tällä on positiivinen merkitys terveyteen, sillä asentovirheet aiheuttavat usein jalka- polvi- ja selkäkipuja.  

Kun käytämme tavallisia kenkiä, jalkojen lihakset eivät aktivoidu samalla tavalla kuten paljasjalkakengissä. Paljasjalkakengät aktivoivat jaloissamme yli 20 pientä lihasta. Lihasten aktivoitumisella on merkitystä.  Mitä vahvemmat jalkalihakset, sitä pienempi vammautumisriski ja parempi verenkierto.

Kun olet päättänyt kokeilla ja mahdollisesti ostaa paljasjalkakengät, mieti ensin, minkälaisella alustalla aiot kenkiä käyttää. Sisätiloissa, ulkona päällystetyllä tiellä, polulla, maastossa?

Jos käytät kenkiä poluilla maastossa, on hyvä valita kenkä, jonka pohjassa on enemmän tarttumapintaa. Tämä tekee liikkumisesta varmempaa. Maastossa on puiden juuria ja kiviä, jotka aiheuttavat jalkaan kovempia iskuja. Tämä on ratkaistu joissain kenkämalleissa kovikelevyllä, joka on kengän sisä-ja ulkopohjan välissä. Se suojelee jalkaa pahimmalta. Kengän kiertojäykkyys on usein myös pienempi, jolloin kenkä mukautuu hyvin maastoon. 

Suosittelemme tutustumista esimerkiksi Merrelin mallistoon, josta löytyy kenkiä erilaisia maastoja ajatellen. 

Jokaiselle varpaalle oma paikka vai pyöreä kengänkärki?

Jos haluat tuntea todella luonnollisen paljasjalkaisen olon, on valintasi kenkä, missä jokainen varvas saa sujahtaa omaan koloonsa. Varpaat pääsevät näin leviämään kävellessä luonnollisesti ja tarttumapintaa on enemmän.  Jos taas tavallinen kengänkärki miellyttää enemmän, on perinteisempi malli parempi.

Nauhat, tarrat vai ei kumpaakaan?

Vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun. Nauhakiinnityksellä saat kengän istumaan jalkaasi juuri niin napakasti kuin haluat mutta kenkien pukemiseen menee pidempi aika.

Tarrakiinnitys on näppärä ja nopea. Joissain malleissa tarrakiinnitys kulkee koko jalan ympäri ja kantapään takaa, jolloin kiinnitys on varman tuntuinen. Perinteisempi tarrakiinnitys ei ole niin tukeva. 

Jos kiinnitystä ei ole ollenkaan, puhutaan niin sanotuista avomallisista kengistä. Ne ovat nopeat laittaa jalkaan mutta eivät myöskään ole niin tukevasti jalassa kuin nauha-tai tarrakiinnityksellä olevat kengät. Avomallisiin kenkiin kulkeutuu myös helpommin erilaisia roskia jotka voivat häiritä liikkumista. 

Kesä- tai talvikelille?

Paljasjalkakenkiä on tarjolla myös eri vuodenajat huomioiden. Kuiville ja lämpimille keleille on vaihtoehtoja todella paljon, sandaaleista lähtien. Talvisäähän on tarjolla vuorattuja ja nilkkaa lämmittäviä talvikenkiä. Talvikengässä huomioitavaa on se, että pohja on ohut, jolloin eristävää kerrosta ei ole. Kenkiin voi halutessaan ostaa pohjalliset. Perinteinen villasukka voi olla myös hyvä vaihtoehto tai lisä pohjalliselle.  Testaukseen otamme talvikäyttöön suunnitellun Be Lenka Polar – kengän jonka käyttökokemuksesta voit lukea tästä.