Paljasjalkakengät eli barefoot-kengät

Paljasjalkakengät ovat todella kevyitä, vaimentamattomia ja hyvin yksinkertaisia kenkiä urheilu- ja arkikäyttöön. Paljasjalkakengillä liikuttaessa mahdolliset asentovirheet korjaantuvat. Tällä on positiivinen merkitys terveyteen sillä asentovirheet aiheuttavat usein jalka-, polvi- ja selkäkipuja. 

Kun käytämme tavallisia kenkiä, jalkojen lihakset eivät aktivoidu samalla tavalla kuten paljasjalkakengissä. Paljasjalkakengät aktivoivat jaloissa yli 20 pientä lihasta. Lihasten aktivoitumisella on merkitystä. Mitä vahvemmat jalkalihakset, sitä pienempi vammautumisriski ja parempi verenkierto.

Kun olet päättänyt kokeilla ja hankkia omaksesi paljasjalkakengät, mieti ensin, millaisella alustalla aiot kenkiä käyttää. Sisätiloissa, ulkona päällystetyllä tiellä, poluilla, maastossa? Katso tästä vaihtoehtoja eri alustalle ja vertaile hintoja.

Jos käytät kenkiä maastossa, on hyvä valita kenkä, jonka pohjassa on enemmän tarttumapintaa. Tämä tekee liikkumisesta varmempaa. Maastossa on puiden juuria ja kiviä, jotka aiheuttavat jalkaan kovempia iskuja. Tämä on ratkaistu joissain kenkämalleissa kovikelevyllä, joka on kengän sisä- ja ulkopohjan välissä. Se suojelee jalkaa pahimmalta. Kengän kiertojäykkyys on usein myös pienempi, jolloin kenkä mukautuu hyvin maaston muotoihin.

Jokaiselle varpaalle oma paikka vai pyöreä kengänkärki?

Jos haluat tuntea todella luonnollisen paljasjalkaisen olon, on valintasi kenkä, missä jokainen varvas saa sujahtaa omaan koloonsa. Varpaat pääsevät näin leviämään kävellessä luonnollisesti ja tarttumapintaa on enemmän. Merrelin ja FiveFingersin mallistoon voit tutustua klikkaamalla tästä. Jos taas tavallinen kengänkärki miellyttää enemmän, on perinteinen malli parempi. Hyvännäköisiä ja laadukkaita vaihtoehtoja tarjoaa mm. Merrel ja Meindl. Katso tarjontaa klikkaamalla tästä.

Nauhat, tarrat vai ei kumpaakaan?

Vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun. Nauhakiinnityksellä saat kengän istumaan jalkaasi juuri niin napakasti kuin haluat.

Tarrakiinnitys on näppärä ja nopea. Joissain malleissa tarrakiinnitys kulkee koko jalan ympäri ja kantapään takaa, jolloin kiinnitys on erityisen varman tuntuinen. Perinteisempi tarrakiinnitys ei ole niin tukeva.

Jos kiinnitystä ei ole ollenkaan, puhutaan niin sanotuista avomallisista kengistä. Ne ovat nopeat laittaa jalkaan mutta eivät myöskään ole niin tukevasti jalassa kuin nauha- tai tarrakiinnityksellä olevat kengät. Avomallisiin kenkiin kulkeutuu myös helpommin erilaisia roskia jotka voivat häiritä liikkumista.

Kesä- vai talvikelille?

Paljasjalkenkiä on tarjolla eri vuodenajat huomioiden. Kuiville ja lämpimille keleille on vaihtoehtoja todella paljon, sandaaleista alkaen. Talvisäähän on vuorattuja ja nilkkaa lämmittäviä talvikenkiä. Talvikengissä huomioitavaa on se, että pohja on ohut, jolloin eristävää kerrosta ei ole. Kenkiin voi halutessaan ostaa pohjalliset. Perinteinen villasukka on myös hyvä vaihtoehto tai lisä pohjalliselle.

Testasimme puolestasi talvikäyttöön suunnitellun Be Lenka polar- kengän jonka käyttökokemuksesta voit lukea klikkaamalla tästä.