Painopeitto

Mikä painopeitto on?

Painopeitto on tavallista peittoa painavampi, muovi- tai mikrolasihelmillä täytetty peitto. Helmet painavat huomattavasti enemmän kuin perinteinen peiton täyte.  Helmet painuvat vartaloa vasten ja tämä kehoon kohdistuva hellävarainen paineen tunne, syväpainekosketus stimulaatio saa aikaan rentoutumisen ja rauhallisen unen. Painopeittoja on saatavilla eri painoisina 3 – 13kg välillä.  Painopeittoa voi käyttää tavallisen peiton sijasta yöllä tai päivällä. 

Saatat muistaa esimerkiksi mummolan paksut silkkitäkit. Kun sen laittoi päälleen, tuntui peitto painavalta ja turvalliselta. Samaan tapaan painopeitto tuo käyttäjälleen usein turvallisen ja rauhallisen tunteen. 

Mitä painopeitto tekee, mitkä ovat sen hyödyt?

Painopeitto voi olla hyödyksi saadaksesi rauhallisemman yöunen. Peitto asettuu keholle ja aikaansaa tasaisen pehmeän painon tunteen. Tämä tunne saa aikaan hyvänolon hormonien, serotoniinin ja dopamiinin vapautumisen. Hormonit auttavat käyttäjän rauhoittumaan ja rentoutumaan helpommin. Peitto voi tuntua aluksi vieraalta mutta kun painon tunteeseen tottuu, rauhoittuu keho ja hermosto. Uni on levollisempaa ja kehon liikkeet yön aikana rauhallisempia. Tällä tavoin yön aikana syvän unen määrä voi lisääntyä.   Painopeittoa voi käyttää jos levottomuus, ahdistus tai stressi vaivaavat. Peitto voi painollaan lieventää näitä tuntemuksia.  

Peitto voi olla mukava myös sohvalla hetken rentoutumiseen tai levottomien jalkojen päällä. 

Painopeittoja on käytetty autististen henkilöiden hoidossa jo yli kaksikymmentä vuotta. Tieteellisiä tutkimuksia ei juurikaan ole, mutta kokemusperäisesti on todettu painopeiton hyötyjä hyvin erilaisissa tilanteissa. Erityisesti ADHD ja aiemmin mainitut levottomuudesta ja ahdistuneisuudesta kärsivät henkilöt voivat löytää hyötyä painopeitosta.  Painopeitto soveltuu kuitenkin kenelle vain, erityisesti kenellä on haasteita rentoutumisessa, unen saamisessa, tai jos yöunet ovat kovin katkonaiset. 

Peitto itsessään ei takaa hyviä öitä. Tärkeää on huomioida myös muut uneen ja sen laatuun vaikuttavat asiat kuten elämäntavat, ruoka ja liikunta. 

Kenelle painopeitto ei sovi?

Jos sairastat jotain kroonista hengitystiesairautta (astma, uniapnea, keuhkoahtaumatauti) ei painopeitto ole suositeltava. Myös luunmurtumat ja vaikea osteoporoosi voivat olla esteenä painopeiton käytölle.

Minkä painoinen painopeitto on hyvä?

Painopeiton valintaan on olemassa ohjeistus, mutta painopeittoa valitessa on hyvä huomioida myös henkilökohtaiset mieltymykset. 

Aikuiselle

Perussääntö on, että peiton paino on noin 10 – 15% peittoa käyttävän henkilön painosta. Jos painat noin 60kg, ohjeistuksen mukainen peiton paino on 6 – 7kg. 

  • Painosi 40 – 50kg: Peitto 5kg
  • Painosi 50 – 65kg: Peitto 6 – 7kg
  • Painosi 65 – 80kg: Peitto 8 – 9kg
  • Painosi 80 – 90kg: Peitto 10 – 12kg
  • Painosi yli 90kg: Peitto 13kg

Jos sinua vaivaa vakava unihäiriö tai muu levottomuus, voi 20% kehonpainoa painavampi peitto olla hyvä. Jos sinulla on esimerkiksi niskassa, selässä tai nivelissä ongelmia, voi kevyempi peitto olla hyvä. Yksilölliset tarpeet ja mieltymykset lopulta määrittävät sen, minkä painoinen peitto on juuri sinulle paras. 

Raskaus ei ole este painopeiton käyttämiselle. Monille raskausaika voi tuoda jossain vaiheessa haasteita nukkumiseen. Painopeitto voi odotusaikanakin helpottaa nukahtamista ja unen laatua.  

Lapselle

Hankittaessa lapselle painopeittoa, on hyvä huomioida että peitto saa painaa enintään 10% enemmän kuin lapsi. Esimerkiksi jos lapsi on 20kg, painopeiton on hyvä olla enintään 2kg painava. 

Peitto on hyvä lapsella uneen rauhoittumis- ja nukahtamisvaiheessa. Sitä ei ole tarkoituskaan jättää lapsen päälle koko yöksi. Joidenkin peittojen ohjeissa mainitaan että painopeitto saa olla käytössä enintään 20 minuuttia. Kun lapsi on nukahtanut, hänelle voi vaihtaa päälle tavallisen peiton.

Lapsen pitää jaksaa siirtää itse painopeitto pois päältään. Erityisesti pienten alle 3-vuotiaiden kohdalla tämä ei välttämättä toteudu. Erityisen vaarallista tämä on jos peitto on kasvojen päällä.  

Liian painava painopeitto

Jos tuntuu että painopeitto painaa liikaa ja tunne on enemmänkin ahdistava kuin turvallinen, on peitto luultavasti liian painava.  Lisäksi henkilö joka sairastaa vakavaa osteoporoosia voi pahimmillaan saada jopa luun murtumia liian painavan peiton vuoksi.

Parivuoteen painopeitto

Painopeittoja on saatavilla myös tuplaleveänä. Lisäksi on peittoja jotka voidaan liittää vetoketjulla yhteen tuplapeitoksi siten että molemmilla on mahdollisuus valita itselle sopivan painoinen peitto. 

Painopeiton peseminen, hoito

Pese painopeitto pesukoneessa, mutta varmista ensin että kone jaksaa pestä painavan peiton. Yleinen suositus pesulämpötilaksi on 30 – 60 asteen välillä. Joissain painopeitoissa on ohjeena pestä se käsin. Tällöin koneessa pestessä käytä käsinpesuohjelmaa. Tarkista myös, onko peitossa reikiä joista sen sisällä olevat helmet saattavat pesun aikana karata pois. Kuivaus ohjeen mukaan, usein tasokuivaus.

Paras painopeitto

Paras painopeitto on se, jonka koet itsellesi hyväksi. Tosin kaikkia peittoja voi olla haastava kokeilla tämän asian selvittääkseen. Rahoille on mukava saada hyvä vastine ja kun tiedät millaisia eri ominaisuuksia painopeitoissa on, voi se auttaa löytämään oman suosikkisi. 

Peiton mukavuuteen vaikuttaa materiaali josta se on valmistettu. Valmistusmateriaaleina on usein joko puuvilla tai polyesteri.

Puuvilla tuntuu miellyttävältä, on hengittävä luonnonmateriaali eikä hiosta. Polyesteri on kestävämpi kuin puuvilla, mutta saattaa hiostaa helpommin. 

Painopeiton sisällä on joko lasi- tai muovihelmiä. Muovihelmet ovat kevyempiä kuin lasihelmet ja siksi niitä tarvitaan enemmän kuin lasihelmiä jotta peitto on tietyn painoinen. Muovihelmet voivat pitää kahisevaa ääntä peittoa liikuttaessa. Muovi on halvempaa kuin lasi ja saattaa allergisoida. 

Lasihelmet eivät allergisoi. Ne eivät kahise kuten muovihelmet saattavat tehdä ja niitä tarvitaan peiton painon saavuttamiseen vähemmän kuin muovihelmiä. Lasihelmet ovat kuitenkin arvokkaampia kuin muovihelmet.

Painopeitoissa helmitäyte voi olla kiinnitettynä eri tavoin. Edullisimmissa peitoissa helmet liikkuvat vapaasti ommeltujen reunojen sisällä. Hinnaltaan arvokkaammissa peitoissa helmitäyte on kiinnitetty siten, että ne jakautuvat peitossa tasaisesti ilman että pääsevät liikkumaan. Tämä lisää peiton käyttöikää ja mukavuutta. 

Esittelyssä Polar Night – painopeitto

Polar Night painopeitossa täytteenä on myrkyttömiä ja lyijyttömiä mikrolasihelmiä. Lasihelmet on jaettu peittossa oleviin lokeroihin, jolloin ne jakautuvat peitossa tasaisesti. Polar Night – painopeitto on myrkytön, ekologinen, hajuton ja hypo-allergeeninen, sopien näin myös allergisille. 

Polar Night – painopeitoissa on useita vaihtoehtoja. Voit valita materiaalina polyesterin tai puuvillan. Kokovaihtoehtoja on niin aikuisten kuin lasten koossa sekä tuplaleveänä. Peitoilla kahden vuoden laatutakuu.

Lasten painopeitto, puuvilla, koko 100 x 150 cm, 2 – 5kg

Lasten painopeitto, polyesteri, koko 100 x 150cm, 2 – 5kg

Aikuisten painopeitto puuvillaa 150 x 200cm, 5 – 13kg

Aikuisten painopeitto polyesteri 150 x 200cm, 5 – 13kg

Tuplaleveä painopeitto, 100% mikrokuitua, 200 x 220cm, 12 – 16kg

Polar Night – painopeitto on käsin pestävä. Ei rumpukuivausta, valkaisua tai silitystä. Tasokuivaus.

Painotettu sylipeitto

Pienikokoinen syliin sopiva Polar Night sylipeitto kulkee helposti tarvittessa mukanasi. Voit asettaa sen syliin, hartioille tai selälle helpottamaan keskittymistä tai rauhoittumaan niin kotona, koulussa tai töissä. Täytteenä on mikrolasihelmiä ja materiaalina polyesteri. Peitto painaa 1,8kg ja on kooltaan 63,5cm x 40,5cm.