Liukulumikengät

Ensimmäisen kerran sanan kuullessaan voi tulla mielikuva lumikengästä joka liukuu… öh.. siis mitä? Liukulumikenkä on tavallaan kuin lumikenkä, mutta ei kuitenkaan.. Yhdistävä tekijä on, että molemmilla pääsee etenemään umpihangessa. Liukulumikengät ovat välimuoto perinteisistä leveistä metsäsuksista ja lyhyistä lumikengistä. Eteneminen voi tapahtua kävellen tai liukuen. Liukulumikenkien pituus vaihtelee 120 – 150 cm välillä. Pohjassa keskivaiheilla on pitokarva-alue. Pitokarva asettuu vastakarvaan kohti liukulumikengän kantaa. Karvoitus siis osoittaa taaksepäin. Näin se antaa pitoa taaksepäin ja eteenpäin mennessä myötäkarva mahdollistaa luiston. Pitokarva  estää lipsumista ja auttaa noustessa mäkiä ja jarruttaa hieman alamäessä. Liukulumikenkä on  muilta osin tavallisen suksen kaltaista luistavaa materiaalia. Tämä antaa upean mahdollisuuden hiihdellä perinteisellä hiihtotyylillä avoimilla hangilla.

OAC WAP 127 / Partioaitta

Pitokarva puolustaa paikkaansa lähes kaikissa olosuhteissa. Kun keli on nollassa tai plussan puolella, märkä lumi kastelee karvan. Pakkasella karva jäätyy tönkkänäksi. Pitoa löytyy molemmissa tilanteissa niin hyvin, että luisto vähenee. Parhaimmillaan pitokarva on kovapintaisella lumella. Huonoimmillaan pehmeässä pakkaslumessa. 

Joissain malleissa on teräskantit laskettelusuksien tapaan. Tämä helpottaa suunnan pitämistä oikeana mäkeä alas mentäessä ja erityisesti jäisellä rinteellä. Liukulumikengät ovatkin monikäyttöisiä. Eteneminen tapahtuu pitkälti hiihdon omaisesti mutta koska liukulumikengät ovat niin leveät ja lyhyet, voi niillä edetä myös kävellen. Tämä antaa mahdollisuuksia liikkua niin avoimessa hangessa kuin metsässä ja risukkoisessakin maastossa. Nousevassa maastossa liukulumikengillä voi kävellä mäen jyrkkyydestä riippuen suoraan ylöspäin tai vaihtoehtoisesti haarakäynnillä perinteisten suksien tapaan. Käynti on haarakäynnillä helpompaa kuin pitkien suksien kanssa. Mitä vaihtelevampi maasto, sitä paremmin liukulumikengät pääsevät oikeuksiinsa. 

Yksi liukulumikengän hyvistä puolista on kenkään kiinnitettävä side. Usein se on x-trace-side. Siinä kengän kärjen päälle tulee kiristettävä etuside ja viistosti nilkan yli kulkeva takaside huolehtii kantapään paikallaan pysymisesestä. Siteissä on pikalukitus jolla kireyden saa itselleen sopivaksi. Eri kokoisille kengille siteiden koon muuttaminen on helppoa. Mikä mukavinta, liukulumikengät voi laittaa tarvittaessa jalkaan ja ottaa pois kun ei niitä tarvitse ja tällöin voi liikkua omilla kengillä. Rahaa ei kulu erikoismonoihin, vaan lähes mikä tahansa kenkä jossa kantapää pääsee nousemaan kunnolla kelpaa. Kengän kantapäässä ei myöskään tarvitse olla uraa siteelle kuten metsäsuksien siteessä. Sidevaihtoehtoja yleisen x-tracen lisäksi on muitakin, esimerkiksi Ea 2.0 joka on myös mahdollista säätää aina liikkujan kengän mukaan. Siteessä on x-tracen tavalla kärki- ja kantaosa, jotka ovat säädettävissä pituutensa osalta välillä 24 – 38cm.  Kengäksi käy vaikka pilkkisaapas tai lenkkari, mutta lumisessa maastossa hyvä vaihtoehto on korkeavartinen kenkä joka suojaa lumelta mutta myös tukee nilkkaa. Nilkan tuki voi helpottaa kulkemista alamäessä. 

OAC EA Binding 2.0

Liukulumikengillä voi kulkea ilman sauvoja, jolloin kädet jäävät vapaaksi, mutta apuna etenemisessä voi mainiosti käyttää sauvoja. Ne tehostavat liikkumista ja tukevat myös pystyssä pysymistä.  Sauvojen pituuden voi laskea kaavalla 0,68cm x oma pituus tai vaihtoehtoisesti oma pituus -50cm. Vain vähän upottavalla, tiiviillä lumella tämä voi riittää, mutta upottavammalle hangelle pituus olisi hyvä olla n. 10cm pidempi. Tähän ratkaisu voisi olla teleskooppisauva, jolloin pituutta voi säätää maaston ja tarpeen mukaan. Hakusanalla metsäsauva tai vaellussauva löytyy erilaisia teleskooppisauvoja tähän käyttöön. Esimerkkinä TSL – merkkiset sauvat, josta löytyy hieman erilaisia vaihtoehtoja mutta kaikissa on helppo pituuden säätö ja kiristysmahdollisuus oikeaan mittaan. Riittävä kiristys on tärkeää jotta sauva pysyy halutussa mitassa. Kohtuullisen edulliset ja käyttökelpoiset ovat esimerkiksi TSL Hiking Alu 3 – sauvat.

Sompa, eli sauvassa lumen vastaanottava rengas tulisi olla riittävän iso, jotta sauvan piikki ei painu varsinkaan pehmeän hangen pohjaan asti. Sommasta esimerkiksi Leki Big Mountain Basket on halkaisijaltaan 9,5cm. Tämä on erityisesti hankeen suunniteltu sompa joka helpottaa myös suksien ja siteiden käyttöä. Sommalla voi avata siteen ja suoran reunan avulla on helpompi poistaa lumia pitokarvoista.

Leki Big mountain basket 95mm. Ostoksille pääset tästä.

Jotta liukulumikengistä saa parhaan hyödyn, kannattaa huomioida seuraavat asiat: Kun pituus ja leveys lisääntyy, paranee kantavuus. Kun mittaa lyhennetään, on liukulumikengillä näppärämpi liikkua mutta samalla heikentyy kantavuus ja suunnan vakaus. 

Liukulumikengät eivät tarvitse juurikaan hoitoa. Välillä luistopintoja voi vahata luiston parantamiseksi. Pohjien pitokarvat tosin kannattaa puhdistaa käytön jälkeen ja uusia tarvittaessa. Likaisessa tai loppuun kuluneessa pitokarvassa ei enää ole niitä ominaisuuksia mitkä hyvässä liukulumikengässä pitäisi olla.

Liukulumikenkien hankintaa kannattaa miettiä, jos haluaa retkeilyyn ja luonnossa kulkemiseen lisää mahdollisuuksia ja hauskuutta. Liukulumikengät sopivat hyvin myös metsästäjälle sekä luonnossa työskenteleville. Hankintahinnat ovat noin 200 – 500€ riippuen merkistä. OAC:n liukulumikengissä vaikuttaa hintaan tuotteen kotimaisuus. Mallistoa valmistetaan Tampereen kyljessä Kangasalla. Esimerkiksi OAC KAR 147 on hyvin suosittu, hinta lähempänä 500€. Ennen hankintaa voikin olla hyvä ensin esimerkiksi vuokrata liukulumikengät kokeilua varten.  Pohjoisessa Partioaitta Saariselkä vuokraa retkeilyvälineitä, myös liukulumikenkiä.