Ensi kertaa liukulumikengästä kuullessa mielikuva lähenteli nimensä mukaisesti kenkää joka liukuu. Liukulumikengät ovat välimuoto perinteisistä leveistä metsäsuksista ja lyhyistä lumikengistä. Ne ovatkin parhaimmillaan hangessa ja eteneminen tapahtuu kävellen tai liukuen. Liukulumikenkiä voisikin kutsua umpihankisuksiksi.
Metsäsukset vai liukulumikengät?
Metsäsukset ovat hyvä valinta, kun tiedossa on pitkä matka ja maasto on melko avointa tai avointa. Painavampi kantamus kulkee usein mukavammin selässä pitkien suksien kanssa. Metsäsuksilla eteneminen on nopeampaa ja vaivattomampaa kuin liukulumikengillä. Varsinkin pitkällä matkalla tämä on hyvä asia.
Liukulumikengät puolustavat paikkaansa hyvin silloin, kun maasto on peitteinen, eli kuljetaan puiden ja muun kasvillisuuden seassa. Lyhyet siirtymämatkat sujuvat hyvin liukulumikengillä. Kun tarkoituksena on ulkoilu maastossa omaan tahtiin ja matkalla ei ole merkitystä, ovat liukulumikengät paremmat ja miellyttävämmät. Lisäksi liukulumikenkiä voi suositella henkilölle, joka ei pidä hiihtämisestä. Kenkäilemällä pääsee hankiseen luontoon ilman hiihtopakkoa.
Voiko liukulumikengillä hiihtää ladulla?
Ladulla toimii parhaiten hiihtämiseen tarkoitettu suksi. Kovalla alustalla kuten ladulla, jäätiköllä tai muulla uralla liukulumikenkä ei ole parhaimmillaan. Liikkumista hankaloittaa liukulumikengän luisto sivuttaissuunnassa, vaikka siinä olisikin esimerkiksi alumiinikantit. Ladulla hiihtoa hankaloittaa myös liukulumikengän leveys, joka on noin 12cm. Hiihtoladun urat eivät ole näin leveitä. Urat ovat tehty ajatellen hiihtoa varten. Hiihtosuksen leveys on noin 4 – 8cm.
Minkä mittaiset liukulumikengät?
Liukulumikenkien pituus vaihtelee 120 – 150 cm välillä. Suksen pohjassa keskivaiheilla on pitokarva-alue. Pitokarva asettuu vastakarvaan kohti liukulumikengän kantaa. Karvoitus siis osoittaa taaksepäin. Näin se antaa pitoa taaksepäin ja eteenpäin mennessä myötäkarva mahdollistaa luiston. Pitokarva estää lipsumista ja auttaa noustessa mäkiä ja jarruttaa hieman alamäessä. Liukulumikenkä on muilta osin tavallisen suksen kaltaista luistavaa materiaalia. Tämä antaa upean mahdollisuuden hiihdellä perinteisellä hiihtotyylillä avoimilla hangilla.
Pitokarva puolustaa paikkaansa lähes kaikissa olosuhteissa. Kun keli on nollassa tai plussan puolella, märkä lumi kastelee karvan. Pakkasella karva jäätyy tönkkänäksi. Pitoa löytyy molemmissa tilanteissa niin hyvin, että luisto vähenee. Parhaimmillaan pitokarva on kovapintaisella lumella. Huonoimmillaan pehmeässä pakkaslumessa.
Minkä pituiset liukulumikengät kannattaa hankkia? Jos käyttäjiä on useita, eri mittaisia ja eri painoisia henkilöitä, on noin 145cm liukulumikenkä hyvä valinta. Perheen junioreille lyhyimmät, 100 – 120cm pituinen liukulumikenkä on riittävä. Pääsääntönä kaikille liukulumikenkiä valitseville on, mitä lyhyemmät, sitä ketterämmät liukulumikengät ovat. Jos tarkoituksesi on liikkua metsikössä puiden ja muiden kasvien seassa, lyhyys on valttia.
Joissain malleissa, esimerkiksi kotimaisissa OAC Kar 149 on teräskantit laskettelusuksien tapaan. Tämä helpottaa suunnan pitämistä oikeana mäkeä alas mentäessä ja erityisesti jäisellä rinteellä. Liukulumikengät ovatkin monikäyttöisiä. Eteneminen tapahtuu pitkälti hiihdon omaisesti mutta koska liukulumikengät ovat niin leveät ja lyhyet, voi niillä edetä myös kävellen. Kävely muistuttaa tavallista, mutta se on hieman laahaavaa. Nousevassa maastossa liukulumikengillä voi kävellä mäen jyrkkyydestä riippuen suoraan ylöspäin tai vaihtoehtoisesti haarakäynnillä perinteisten suksien tapaan. Loivempi ylämäki onnistuu hyvin kävelemällä suoraan. Jos haarakäynti on tarpeen, se on helpompaa kuin pitkien suksien kanssa. Mitä vaihtelevampi maasto, sitä paremmin liukulumikengät pääsevät oikeuksiinsa. Avoimet hanget, metsät ja risukkoiset maastot. Kaikki käy!
Millaiset jalkineet liukulumikenkään?
Yksi liukulumikengän hyvistä puolista on että siteen voi kiinnittää tavalliseen kenkään. Kengän kärjen päälle tulee kiristettävä etuside ja viistosti nilkan yli kulkeva takaside huolehtii kantapään paikallaan pysymisestä. Siteissä on pikalukitus jolla kireyden saa itselleen sopivaksi. Eri kokoisille kengille siteiden koon muuttaminen on helppoa. Pikalukitukset ja eri mahdollisuus muuttaa siteen kokoa mahdollistaa liukulumikenkien käytön vaikkapa vuorotellen kavereiden tai perheenjäsenien kesken. Rahaa ei kulu erikoismonoihin, vaan lähes mikä tahansa kenkä jossa kantapää pääsee nousemaan kunnolla kelpaa. Kengän kantapäässä ei myöskään tarvitse olla uraa siteelle kuten metsäsuksien siteessä.
Liukulumikengillä voi kulkea ilman sauvoja, jolloin kädet jäävät vapaaksi, mutta apuna voi mainiosti käyttää sauvoja. Ne tehostavat liikkumista ja tukevat myös pystyssä pysymistä.
Minkä pituiset sauvat ovat hyvät?
Sauvojen pituuden voi laskea kaavalla 0,68cm x oma pituus tai vaihtoehtoisesti oma pituus -50cm. Vain vähän upottavalla, tiiviillä lumella tämä voi riittää, mutta upottavammalle hangelle pituus olisi hyvä olla n. 10cm pidempi. Tähän ratkaisu voisi olla teleskooppisauva, jolloin pituutta voi säätää maaston ja tarpeen mukaan. Hakusanalla metsäsauva tai vaellussauva löytyy erilaisia teleskooppisauvoja tähän käyttöön. Esimerkkinä TSL – merkkiset sauvat, josta löytyy hieman erilaisia vaihtoehtoja mutta kaikissa on helppo pituuden säätö ja kiristysmahdollisuus oikeaan mittaan. Riittävä kiristys on tärkeää jotta sauva pysyy halutussa mitassa. Edulliset ja käyttökelpoiset ovat esimerkiksi TSL Hiking Alu 3 – sauvat. Pakkauksessa on mukana sauvojen lisäksi kahdet sommat joista toiset ovat sulalle maalle tarkoitetut ja toiset hankikäyttöön.
Sompa, eli sauvassa lumen vastaanottava rengas tulisi olla riittävän iso, jotta sauvan piikki ei painu varsinkaan pehmeän hangen pohjaan asti. Sommasta esimerkiksi Leki Big Mountain Basket on halkaisijaltaan 9,5cm. Tämä on erityisesti hankeen suunniteltu sompa joka helpottaa myös suksien ja siteiden käyttöä. Sommalla voi avata siteen ja suoran reunan avulla on helpompi poistaa lumia pitokarvoista.
Jotta liukulumikengistä saa parhaan hyödyn, kannattaa huomioida seuraavat asiat: Kun pituus ja leveys lisääntyy, paranee kantavuus. Kun mittaa lyhennetään, on liukulumikengillä näppärämpi liikkua mutta samalla heikentyy kantavuus ja suunnan vakaus.
Liukulumikengät eivät tarvitse juurikaan hoitoa. Välillä luistopintoja voi vahata luiston parantamiseksi. Pohjien pitokarvat tosin kannattaa puhdistaa käytön jälkeen ja uusia tarvittaessa. Likaisessa tai loppuun kuluneessa pitokarvassa ei enää ole niitä ominaisuuksia mitkä hyvässä liukulumikengässä pitäisi olla.
Liukulumikenkien hankintaa kannattaa miettiä, jos haluaa retkeilyyn ja luonnossa kulkemiseen lisää mahdollisuuksia ja hauskuutta. Liukulumikengät sopivat hyvin myös metsästäjälle sekä luonnossa työskenteleville. Hankintahinnat ovat noin 200 – 500€ riippuen merkistä. Esimerkiksi kotimainen OAC KAR 149 on hyvin suosittu, normaalihinta noin 400€. Ennen hankintaaa voi vaikka vuokrata liukulumikengät kokeilua varten. Esimerkiksi pohjoisessa Partioaitta Saariselkä vuokraa retkeilyvälineitä, myös liukulumikenkiä.
OAC – liukulumikengät
OAC – liukulumikengät ovat kotimaiset. Ne valmistetaan Suomessa, Kangasalla Tampereen lähellä. Yrityksen valmistamia suksia myydään nykyisin jo muissa pohjoismaissa sekä Euroopassa. Vienti on laajentunut myös Pohjois-Amerikkaan ja Japaniin asti.
Yritys panostaa uusimpaan teknologiaan, uusiin materiaaleihin ja jatkuvaan tuotekehitykseen. Tavoitteena on tarjota parasta. Suomalaisen työn liitto onkin myöntänyt Skinbased-tuotteille Avainlippu-merkin vuonna 2020.
Kaudella 2022-2023 on uudistunut OAC liukulumikenkämallisto. Suksien mitat ja muutkin ominaisuudet ovat jonkin verran päivittyneet.
Halvat liukulumikengät
Liukulumikenkiä voi löytää edullisesti erilaisista tarjouksista. Harmillisen usein tarjouksista tai alennusmyynneistä ei löydy enää juuri sitä tuotetta, väriä tai kokoa jonka haluaisi hankkia. Joskus kuitenkin voi käydä hyvä tuuri jolloin normaalihinnasta saa tingittyä pois euroja ja ostos muuttuu edullisemmaksi.
Trekker – liukulumikengät ovat vaihtoehto hintavammille liukulumikengille. Hinta-laatusuhde on hyvä.
- Näissä liukulumikengissä on teräskantit.
- Ovat sopivimmat alle 80kg painavalle henkilölle. Painorajassa kannattaa huomioida myös vaatteiden ja varusteiden paino.
- Leveys 16cm, hyvä kantavuus.
- Liukulumikenkiin kuuluvat siteet, joissa voi käyttää tavallisia kenkiä.
- Valmistettu Kiinassa
- Sopivat 110kg painavalle henkilölle. Painorajassa kannattaa huomioida vaatteiden ja varusteiden paino.
- Leveys 14cm, hyvä kantavuus lumella
- Valmistettu Kiinassa
- Huomioi liukulumikengät tilatessasi, että tähän eivät kuulu siteet. Ne pitää tilata erikseen.
Trekker – siteet kaiken kokoisiin liukulumikenkiin. Siteiden kiinnitys onnistuu nopeasti ja helposti.