Kävely on tehokasta liikuntaa

”Kävely on etenemistä jalkojen varassa syklisesti siirtämällä jalkaa toisen eteen ja liikuttamalla kehoa sen yli. Ihmisen kävelyssä toinen jaloista on aina kosketuksissa jalustaan, askelsyklin kaksoistukivaiheessa molemmat. Ihminen oppii kävelemisen normaalisti noin yhden vuoden ikäisenä”

Wikipedia

Kävelytahtia, kävelytapaa ja kävelyaikaa säätelemällä voi vaikuttaa siihen, miten tehokasta liikuntaa se on. Näiden lisäksi tehokkuuteen vaikuttaa kävelymaasto sekä se, kuinka usein kävelyä harrastaa. 

Kävelyä voi lisätä arkeensa pienillä valinnoilla. Helposti tulee valittua hissi portaiden sijaan ja autokyyti lyhyttä matkaa varten. 

Mikä motivoisi kävelemään enemmän? Terveyshyötyjä kävelystä saa paljon, ne vain usein unohtuvat kiireisen arjen ja mahdollisimman helpon elämän hakuisuuden alle. 

Monilla on kuitenkin erilaisia tavoitteita terveyden tai ulkonäön suhteen. Tiedät ehkä tuttavapiiristäsi useamman, joka haluaa pudottaa painoaan tai kiinteyttää lihaksiaan. Näihin eniten vaikuttaa se, miten ja mitä syö, mutta kävelylläkin saa jotain aikaan. Itse asiassa jokainen askel edesauttaa painon putoamista, koska kaikki liike kuluttaa energiaa.

Kävelytahdista riippuen, kulutat tunnin lenkillä noin 200 – 600 kilokaloria. Painoa pudottaakseen pitäisi kävelytahdin olla reipasta ja matkan kestää tunnin tai puolitoista. Kun kävelee näin päivittäin vaikkapa kuukauden ajan, voi jotain muutosta painossa jo näkyä. 

Mikä sitten on reipas kävelytahti? Noin 6km tuntivauhti, eli noin kilometri 10 minuutin aikana. Parasta olisi, jos kävelyn aikana reitillä on ylä- ja alamäkeä, portaita ja epätasaista maastoa. Nämä kaikki lisäävät kehon hallintaa ja useammat lihakset työskentelevät tasapainon säilyttääkseen. 

Kävelyn jälkeen ei kannata rynnätä jääkaapille jos tavoitteena on painonpudotus. Jos syöt lenkin jälkeen vaikka banaanin, saat siitä noin 100 kaloria kulutettujen tilalle.

Kävelyn vauhtia ja tehoa voi lisätä kävelysauvoilla. Tutustu tästä artikkeliimme sauvakävelystä. 

Lihasten kiinteytyminen kävellessä?

Kyllä. Jokaisella askeleella pohjelihas tekee töitä. Samoin reidet ja pakaralihakset. Kiipeä portaita ja ylämäkiä niin saat tehokasta lisäjumppaa lihaksille. Eri paikkakunnilla voi olla näköalapaikalle pitkät portaat ja joihinkin rinteisiin on rakennettu ihan porrastreenejä varten portaat. Tutustu tästä artikkeliin jossa kerromme lisää porrastreeneistä.

Pohkeet jumissa ja kävely sattuu?

Pohjekivulle voi olla monia syitä. Pienen tapaturman aiheuttamia kolhaisuja tai lääkärin hoitoa vaativia laskimotukoksia ja kaikkea siltä väliltä. Myös issias-vaiva voi tuntua pohkeessa asti. Tavallisin syy on kuitenkin usein pohjelihaksen kireys ja jännitystila. Jännitystilaa helpottaa rentouttaminen ja venytys.

Perinteinen ohje venyttää pohjelihasta on nojata jalkaterällä seinään ja samalla painamalla voimakkaasti maahan. Venytyksen on hyvä kestää noin 15 – 20 sekuntia. Venytellä kannattaakin ennen kävelylle lähtöä, tarvittaessa sen aikana ja kävelylenkin jälkeen. 

Pohkeiden kipeytymiseen voi vaikuttaa se, että lihas ei saa riittävästi happea jolloin se kramppaa. Hapen riittävä kulkeutuminen voi helpottua tasaisella hengityksellä. Jos rasituksen aikana hengittää pinnallisesti, maitohappo kertyy pohjelihaksiin ja alkaa pistellä sekä tehdä kivun tunteen. Jo tauko kävelyssä ja rauhallinen hengittäminen voi auttaa. Lisäksi tarvittaessa nesteen nauttiminen ja venyttely helpottavat oloa.

Hieroja saa lihakset rentoutumaan. Tämä harvoin tapahtuu ensimmäisellä kerralla, jos lihakset ovat kovin kireät. Usein suositellaankin toistuvia, muutaman viikon välein toistuvaa hierontaa jotta tulos olisi hyvä.

Päivittäin on hyvä muistaa juoda vettä, mutta erityisesti hierojalla käynnin jälkeen suositellaan vettä juotavan useampia lasillisia. Hieronta saa aineenvaihdunnan liikkeelle ja vesi tehostaa sitä. Mikäli veden juonti jää vähäiseksi, voi seurauksena olla päänsärkyä ja huonoa oloa.

Ravinto ja muutamat ravintoaineet ova suurena tekijänä myös lihasten hyvinvoinnissa ja lihasjännityksen luonnollisessa hoidossa. Näitä ravintoaineita voi saada ruuasta sekä valmisteina.

  • C – vitamiini, sitrushedelmät, marjat..
  • Magnesium, banaani, lehtivihreä, siemenet..
  • E – vitamiini, lehtivihreät kuten esim. pinaatti, parsa. Kananmunan keltuainen..

Hyvät kengät kävelyyn

Paljasjalkakengät ovat yleistyneet ja ne ovatkin mainio vaihtoehto jos kokee sen omakseen. Tuntuma alustaan on hyvä ja jalkaterän lihaksisto vahvistuu. Tutustu tästä artikkeliimme paljasjalkakengistä.

Jos paljasjalkakengät eivät ole se oma juttu ja kävelet paljon, saatat arvostaa ominaisuuksia jotka parantavat kävelykokemusta ja mistä jalatkin pitävät.

Tavalliset lenkkarit voivat olla ihan hyvät kävelyyn. Varsinaisissa kävelykengissä on kuitenkin huomioitu askeltamistapa. Kävellessä kantapää osuu ensin maahan joten iskuvaimennus on kantapään kohdalla. Juoksulenkkareissa se on enimmäkseen päkiän kohdalla.

  • Kenkiä valitessa on tärkeä huomioida oman jalan mukainen lesti jotta kenkä ei purista tai toisaalta hölsky kengässä.
  • Kengän on hyvä olla sivusta tukevat, mutta pitkittäissuunnassa päkiän kohdalta joustava.
  • Vanha vinkki mutta toimiva: käy sovittamassa kenkiä aikaisintaan iltapäivällä. Jalat ovat usein hieman isommat pienen turvotuksen vuoksi.
  • Autot huolletaan tiettyjen kilometrien välein, myös kengät kuluvat käytössä. Vaihda kengät uusiin ainakin 1000 kävelykilometrin välein, tarvittaessa useammin.

Etsitkö itsellesi kävelykenkiä? Esittelemme muutaman vaihtoehdon joita saatavilla Haltin verkkokaupasta.

Kehuttu ja edulllinen on esimerkiksi Haltin verkkokaupassa myynnissä oleva Vela – kävelykenkä. Nauhalliset kengät ovat aitoa nahkaa. Pohja on iskuja vaimentavaa ja kevyttä Phylonia. Kengissä on Strobel-rakenne joka tekee kantaosasta vakaan ja samalla etuosasta joustavan. Kengässä on anatomisesti muotoiltu, irroitettava pohjallinen. Vela – kävelykengässä on kokoja 36-47 ja on kokoskaalaltaan siis erinomainen.

Vela – kävelykenkä, koot 36 – 47

Jos etsit kenkää joka on enemmän säänkestävä, on valintasi Jerome Naisten Low DrymaxX kävelykenkä. Kenkä sopii niin kaupunkiin kuin maastoon ja jalat pysyvät kuivina kelillä kuin kelillä. Jerome on tyylikkään näköinen, mokkanahkainen kenkä. Mukavat jalassa ja iskuja vaimentaa pehmeä Phylon välipohja. Lisäksi irroitettava anatomisesti muotoiltu pohjallinen. Värivaihtoehdot ovat ruskea ja musta. Koot 36 – 42.

Jerome Naisten Low DrymaxX kävelykenkä, ruskea
Jerome Naisten Low DrymaxX kävelykenkä, musta

Miesten mallistosta löytyy vastaava malli, Jerome Low DX kävelykenkä. värivaihtoehtoina musta ja oliivi, dark olive. Kengässä on samat ominaisuudet kuin naisten kävelykengissä. Kokovaihtoehdot 42 – 47.

Jerome Miesten Low DX kävelykenkä