Nuoret ulkoilemassa

Hyvinvointi ja ulkoilu kulkevat käsi kädessä

Keväällä ja erityisesti kesällä on useampien mielestä mukavinta mennä ulos. Aurinko paistaa, on lämmintä ja kuivaa. Monet viettävät aikaa rannalla tai vesillä. Toiset omalla pihalla tai muuten luonnossa kulkien. Vapaa-aikaa vietetään ulkona grillaten, pihatöitä tehden, pyöräillen.. Kesä on useimmille ulkoilun ja liikkumisen kulta-aikaa sillä vaihtoehtoja on todella paljon ja monet niistä ovat täysin ilmaisia. 

Syksyn tullessa, päivien valon vähentyessä ja kylmyyden sekä kosteuden lisääntyessä on helppo jäädä sisälle. Nykyisin entistä helpommin kun teknologia on lisääntynyt. Televisio tai tietokone koukuttavat. Usein taas tammikuun kauniit aurinkoiset päivät ja kuiva pikkupakkanen herättelevät monet taas ulkoilemaan. 

Miten ulkoilu vaikuttaa hyvinvointiin?

hyvinvointia metsästä

Liikkumalla ulkona säännöllisesti terveys ja hyvinvointi lisääntyvät. Ulkoilu vaikuttaa erityisen positiivisesti aivojen ja mielen hyvinvointiin.  Liikunnan seurauksena aineenvaihdunta lisääntyy ja sillä on positiivisia vaikutuksia koko kehoon. Liikkumisella on merkitystä myös painonhallinnassa ja se voi jopa vähentää joidenkin sairauksien ilmaantuvuutta. Lisäksi ulkoilu parantaa unen laatua. 

Ulkoilu ihan muuten vaan on mukavaa. Monet kaipaavat raitista ilmaa erityisesti erilaisissa tilanteissa. Kun stressi tai väsymys vaivaa, jokin surettaa tai mietityttää.  Usein pahin viha ja suuttumus laantuu vaikkapa pitkällä kävelylenkillä. Ja samalla verenpainekin voi laskea normaalimmalle, terveelliselle tasolle. 

Olemme kaikki erilaisia ja päivämme ovat erilaisia. Toisinaan ulkoilu voi olla mielekästä yksin, kun haluaa olla omien ajatusten kanssa ja kulkea omia reittejä. Keskittyä vaikka lintujen lauluun tai äänikirjan kuunteluun.

Kaverin kanssa ulkoillessa aika kuluu kuin siivillä ja voi samalla vaihtaa ajatuksia toisen kanssa. Jos kaverille voi purkaa mieliharminsa ja mietteensä, on askel usein kevyempi kotiin palatessa. 

Ulkona, luonnossa liikkuminen aktivoi ja lisää terveyttä. Ihmisen iällä tai kunnolla ei ole tässä asiassa merkitystä. Ulkoilla voi missä vain, kunhan omasta kodistaan pääsee liikkeelle ja avaa ulko-oven.

Millaiset ovat hyvät ulkoiluvaatteet?

Hyvinvointia ulkoilusta

Ulkoilla voi oikeastaan missä vaatteissa tahansa riippuen siitä missä olet. Omalla pihalla vaikka kotiasussa jos siltä tuntuu.

Jos kuitenkin ulkoilu tarkoittaa sinulle liikkumista, on vaatetukseen hyvä kiinnittää huomiota. Hyvät ulkoiluvaatteet ovat vaivattomat pukea päälle. Ne myötäilevät liikkeitä ja tuntuvat mukavilta päällä – myös jos hikoilet.  

Hyvä pukeutuminen alkaa alusvaatteista. 

Naisilla liikkumiseen tarkoitetut, tukea antavat rintaliivit ovat suureksi hyödyksi jotta ulkoilusta voi nauttia. Huomio kiinnittyy silloin olennaiseen, luontoon ja siitä nauttimiseen, eikä hankaavien rintaliivien korjailuun. 

Sekä miehillä että naisilla hyvät alushousut eivät luonnollisestikaan hankaa eivätkä kiristä. Puuvilla sekä merinovilla ovat loistavat materiaalivalinnat, unohtamatta sitä että vaatteen on hyvä olla oikean kokoinen. Pieni vaate kiristää ja liian iso menee kasaan ja tekee epämukavia kupruja. 

Talvella kerrasto ihoa vasten lämmittää. Hyvälaatuinen kerrasto myös siirtää iholta tulevan kosteuden seuraaviin vaatekerroksiin pitäen ihon kuivana ja siten lämpimänä. Erilaisia ja eri hintaisia teknisiä kerrastoja on saatavilla useasta  liikkeestä.  Teknisten kerrastojen materiaali on usein suurimmaksi osaksi polyesteri. Tuotteesta riippuen muutama prosentti on esimerkiksi polyamidi tai spandex. Materiaalit ovat yleensä miellyttäviä ihoa vasten ja siirtävät kosteutta iholta pois. Tuotteet ovat melko edullisia, jo parilla kympillä saa hyvän tuntuisen ulkoilukerraston. Miinuksena joissain voi olla nyppyyntyminen sekä tarve pestä vaatetta usein. 

Aluskerrastossa merinovilla tai merinovilla yhdistettynä silkkiin ovat parhaimmat ja laadukkaimmat materiaalivaihtoehdot.  Vaikka tavallinen villa kutittaisi ihoasi, merinovilla ei sitä luultavasti tee. Syynä on lampaanvillasta poiketen merinovillan pehmeys ja kuidun rakenne. Merinovillan kuidut ovat sileämpiä ja ohuempia verrattuna lampaan villan kuituihin.  

Merinovilla on hyvin käytännöllinen kaikkina vuodenaikoina hyvien ominaisuuksiensa vuoksi. Merinovillasta valmistetaan paljon erilaisia vaatteita. Alusvaatteet ja -kerrastot, paidat, puserot, pipot ja hanskat ja niin edelleen. Merinovillasta valmistettuja vaatteita voi käyttää kaikkina vuodenaikoina. Talvella merinovilla lämmittää ja lämpiminä vuodenaikoina se luonnonmateriaalina mukautuu siihen lämpöön mikä vaatteen käyttäjällä on. Vaate ei hiosta, vaan tuntuu miellyttävältä päällä. Merinovillainen vaate ei kaipaa pesua niin usein vaan usein pelkkä tuulettaminen riittää. Merinovillan rasva, lanoliini, suojaa kuituja lialta.

Vaate joka kohtaa ulkoilman

Päällimmäisenä ovat ne, mitä useimmat mieltävät varsinaisiksi ulkoiluvaatteiksi. Vaihtoehtoja löytyy aivan jokaiselle. Edullisimmat ulkoiluvaatteet saa hankittua muutamalla kympillä. Kalleimpiin ulkoiluvaatteisiin voi halutessaan satsata tuhat euroa, enemmänkin.  Nykyisin vaatteiden kierrättäminen on suosittua ja hyvä näin. Onhan se ekologista. Hyvällä tuurilla löydät itsellesi laadukkaat ja sopivat ulkoiluvaatteet edullisesti kirpputorilta tai jostain netin monista myyntiryhmistä. Kannattaa muistaa, että vaate ei välttämättä enää vastaa ominaisuuksiltaan alkuperäistä, jos vaatetta ei ole huollettu ohjeiden mukaisesti. Monet vaatevalmistajat ovat myös kiinnittäneet enemmän huomiota ekologisuuteen ja vastuullisuuteen. Esimerkkinä suomalaisista yrityksistä North Outdoor.

Halvimmat ulkoiluvaatteet ovat harvoin hyvälaatuisia ja kestäviä. Koska tuotteesta on pitänyt saada edullinen, on monessa asiassa tingitty. Sitä useammassa, mitä halvempi vaate on. Halpa vaate ei yleensä ole kotimainen. Materiaalit, eli kankaat, vetoketjut ja nepparit voivat olla heikkolaatuisia. Kankaassa ei ole teknisiä ominaisuuksia eikä se jousta tai hengitä. Kangas voi myös revetä helposti, vetoketju hajota ja nappi murtua. Myös saumat voivat olla heikkolaatuisia. Ommel purkautuu helposti tai huonoimmassa tapauksessa ei ole siellä missä pitäisi. 

Jos vertailee ulkoiluvaatteita eri hintaluokissa ja on mahdollisuus myös vaatteita kokeilla, eron laadussa yleensä huomaa. Laadukkaammissa ulkoiluvaatteissa on panostettu asioihin joista halvemmissa on säästetty. Lisäksi vaatteisiin on lisätty erilaisia ominaisuuksia jotka ovat käytännöllisiä ja lisäävät käyttömukavuutta. Esimerkkinä takissa hupun lippa tai hupun säätömahdollisuus. Lippa on hyödyksi niin auringonpaisteessa kuin vesisateessa. Hupun säätö taas mahdollistaa hupun päässä pysymisen eri kokoisilla ihmisillä.  Erilaiset säädöt ja kiristysmahdollisuudet esimerkiksi lahkeissa, vyötäröllä ja kädensuissa ovat käytännöllisiä. Laadukkaissa ulkoiluvaatteissa on usein taskuja enemmän kuin halvemmissa. Vetoketjut kun maksavat, ja jokaisen taskun ompelu myös. 

Ei ole ihan sama, minkälaisia ulkoiluvaatteita käytät. Mitä enemmän vietät aikaa ulkoillen ja siellä liikkuen, sitä enemmän kannattaa kiinnittää huomiota vaatteiden ominaisuuksiin. Niiden laatuun ja käyttömukavuuteen. Kiva ulkonäkö ulkoiluvaatteessa on myös plussaa.

Mukavassa ja käytännöllisessä vaatetuksessa on miellyttävä olla ja liikkua.

Metsäpolku