Aktiivisuusrannekeet ja älykellot ovat suosittuja, luultavasti yleisempiä kuin perinteiset rannekellot. Älysormuksien suosio on myös kasvussa. Molemmat ominaisuuksiin kuuluu, että ne keräävät tietoja kehon toiminnasta ja liikkumisesta. Oma terveys ja hyvinvointi ovat tärkeitä. Usein pelkkä oma tuntemus ei riitä vaan on mukava nähdä tiedot selkeästi vertailtavina numeroina. Olenko tänään paremmassa kunnossa kuin kuukausi sitten. Nukunko riittävästi, lyökö sydän liian tiheästi. Olenko stressaantunut vai en ja jos olen, olenko enemmän vai vähemmän kuin aiemmin. Treenin kuormittavuus ja kehittyminen ovat kieltämättä varsin mukavia seurata. Hyvä puoli onkin, että laitteiden keräämä tieto voi kannustaa liikkumaan ja huolehtimaan omasta terveydestä entistä paremmin.
Teknisten laitteiden lisäksi ja päivittäisen seurannan tueksi voit olla kiinnostunut myös laajemmasta terveytesi ja hyvinvointisi seurannasta? Kun elimistösi on tasapainossa ja elintapasi kunnossa auttaa se jaksamaan paremmin arjessa. Energiaa riittää liikuntaan ja voit ennaltaehkäistä sairauksia.
Tiedätkö miten elimistösi voi? Yli 30 mittaria jotka kertovat elimistösi tilasta.
Kumpi sitten on parempi, älykello vai älysormus? Kysymykseen voisi vastata että molemmat riippuen siitä mitä tietoa haluat itsestäsi saada ja milloin haluat sen saada käyttöösi. Molemmat laitteet keräävät tietoa ja hyödyntävät sitä mutta hieman eri tavoin. Älykelloissa on enenevässä määrin erilaisia ominaisuuksia joista ominaisuuksiin kuuluu esimerkiksi askelten määrän laskeminen sekä erilaisten treenien tallentaminen. Kellon avulla voi seurata omia tapojaan liikkua ja se muistuttaa jos olet liian pitkään paikallasi. Joissain älyrannekkeissa on treeni- tai rentoutusohjeita joita voi hyödyntää. Kello myös kertoo kun päivän aktiivisuustavoite täyttyy. Yön aikana älykello mittaa levon ja unen pituuden, unen syklit sekä sydämen sykkeen.

Aktiivisuusrannekkeesta ja mallista riippuen ranneke on joko oma erillinen yksikkönsä tai liitoksissa puhelimen sovellukseen. Sovelluksen kautta voi nähdä tarkempia tietoja omasta liikkumisen ja levon suhteesta ja ehdotuksia sen parantamiseksi. Kun älykello on ranteessa, voit helposti sitä vilkaisemalla nähdä monia tietoja. Kuljetut askeleet, aktiivisuuden määrän ja sykkeen. Puhelimeen bluetoothilla kytketty kello on myös apuna arkisissa asioissa. Ranneke esimerkiksi ilmoittaa kun puhelimeen saapuu viesti tai sähköposti. Ranneke kertoo myös jos olet ollut liian pitkään paikallasi.
Älysormuksen ominaisuuksiin ei kuulu erillisten treenien ja niiden aikaisen sykkeen tallentaminen. Sormus ei myöskään mittaa kulkemaasi matkaa, mutta laskee ottamasi askeleet, treenin tehon ja vuorokauden aikana viettämäsi aktiivisen sekä passiivisen ajan. Sormus noteeraa päivätorkut, kehon lämpötilan sekä kulutetut kalorit. Yön aikana sormus kerää tietoa leposykkeestä ja sen vaihtelusta sekä hengitystiheydestä. Lisäksi se rekisteröi liikkeesi yön aikana ja unen eri vaiheet. Älysormuksen sovelluksesta voi nähdä kuinka palauttavaa uni on ollut sekä kaikki muutkin sormuksen keräämät tiedot. Älysormus antaa tietoa terveydellisiin seikkoihin liittyvistä asioista jotta löydät hyvän vuorokausirytmin sekä itsellesi optimaaliset ajat liikkumiselle ja levolle.
Ulkonäöllisesti huomattavin ero aktiivisuusrannekkeessa ja älysormuksessa on, miten älylaitteet puetaan. Sormus on huomaamattomampi kuin ranneke. Ulkopuoliset eivät välttämättä huomaa sormuksessa mitään poikkeavaa tavalliseen sormukseen verrattuna.
Jotta älylaitteet pystyisivät mahdollisimman hyvin hyödyntämään saamaansa tietoa, tulisi älysormusta tai ranneketta käyttää mahdollisimman kokoaikaisesti. Saamiensa tietojen pohjalta laite voi huomauttaa muutoksista tai tarjota ehdotuksia voidaksesi paremmin. Kun älylaitteita pidetään käytössä paljon, se saa osumia ja kuluu. Sormus luultavasti vähemmän kuin kello, jonka näyttö ja ranneke saavat osumia aktiivisessa käytössä. Lue tästä artikkeli näytön suojista.
Aktiivisuusrannekkeen ja älysormuksen lisäksi tietoa oman kehon toiminnasta antaa kehonkoostumusmittaus. Kehonkoostumusmittauksen avulla saa tietoa esimerkiksi lihasten määrästä ja rasvaprosentista. Varsinkin tavoitteellisen terveyden ja lihasten ylläpidon kannalta kehonkoostumusmittaukset antavat varsin mielenkiintoista tietoa.

Oura – älysormus
Suomessa kehitetyn Oura-sormuksen ominaisuuksia on tarkka unen mittaus sekä sormuksen käyttäjän vuorokausirytmin tunnistaminen. Sormus auttaa seuraamaan omaa luonnollista vuorokausirytmiä ja sovittamaan siihen omat elämäntavat sekä unitottumukset. Sormus tunnistaa liikunnan tehokkuuden, ajoituksen ja pituuden sekä myös liikkumattomuuden.
Oura-sormus ja Oura-sovellus ohjeistavat sormuksen käyttäjää paremman, palauttavan unen samiseen ja oman vuorokausirytmin seuraamiseen. Sormus mittaa sykettä ja kehon lämpötilaa ja antaa palautetta esimerkiksi kuinka olet nukkunut ja palautunut yön aikana.
Älysormus mittaa yön aikana unen laatua ja unen eri vaiheita. Se tunnistaa syvän unen, kevyen unen sekä valveillaolo ajan. Sormus mittaa myös leposykkeen ja sykevälivaihtelut sekä kehon lämpötilan ja hengitystiheyden. Näistä ominaisuuksista on hyötyä esimerkiksi rentoutus- ja hengitysharjoituksiin liittyen.
Sormus vaikuttaa laadukkaalta, muotoilu on tyylikäs ja tuntuu sormessa tavalliselta sormukselta. Antureita ei huomaa käytössä.
Sormus on ylivoimaisesti aktiivisuusrannekkeita parempi unen aikaista tietoa analysoidessaan. Nämä tiedot käyttäjä voi lukea Ouran sovelluksesta. Sovelluksessa ei näy jatkuvaa sykettä, mutta sykkeen ja sykevälivaihtelut näkee piirrettynä graafisesti.
Ouran sovellus arvioi liikkumisen voimakkuutta tehoalueittain ja laskee kulutetut kalorit. Voimakkuus arvioidaan asteikolla matala, keskitaso ja kovatehoinen. Ourassa ei ole mahdollisuutta valita seurantaa eri liikuntalajeissa kuten aktiivisuusrannekkeissa.
Sormuksessa on langaton lataus. Akku kestää maksimissaan viikon. Oura-sormusta on saatavilla kolmea eri mallia. Muotoilu on kaikissa hieman erilainen mutta tekniset ominaisuudet ovat samat. Sormusta on saatavilla kahdeksassa eri koossa. Valintaa tehdessä on hyvä huomioida missä sormessa aiot sormusta pitää. Sormien koko voi muuttua päivän aikana esimerkiksi lämpötilan vaihteluiden vuoksi. Sormusta kannattaakin kokeilla lämpimiin sormiin, jolloin sormen koko on isoimmillaan. Jos sormus tuntuu väljältä, on se liian iso ja voi pudota helposti. Toisaalta sormus on liian pieni, jos joudut kääntelemään sitä saadaksesi sen pois sormesta. Jos mietit kahden koon välillä, kannattaa valita sormuksista isompi.
Polar ignite – aktiivisuusranneke

Ranneke mittaa sykkeen suoraan ranteesta. Se tallentaa kuljetun nopeuden, matkan, korkeuden ja reitin. Se seuraa myös palautumista ja arvioi siihen tarvittavan ajan. Palautumisajan kello laskee keräämiensä tietojen perusteella. Näitä tietoja ovat syke, sykevaihtelu, hengitysvaihtelu ja unitiedot. Polar Ignite ranneke kartoittaa univaiheet, eli kevyen ja syvän unen, sekä ohjaa tarvittaessa unen laadun parantamiseen. Kun otat aktiivisuusrannekkeen käyttöön, se neuvoo sinua pitämään ranneketta vähintään kolme peräkkäistä yötä. Näiden öiden aikana ranneke kerää tietoa jonka pohjalta jatkossa saat joka aamu kelloosi uniraportin. Uniraportti antaa tiedon kuinka nukuit yön aikana. Minkä aikaa unesi on ollut kevyttä ja milloin syvää. Raportissa on myös arvio ajasta, jonka olet ollut hereillä yön aikana.
Polar Ignite antaa myös vinkkejä päivittäiseen kuntoiluun ja palautumiseen. Vinkit perustuvat kellon keräämiin tietoihin esimerkiksi kuluneen yön unen määrästä. Ranneke voi kehoittaa esimerkiksi kardio-treeniin ja antaa vinkit nopeuden parantamiseen intervallitreenillä. Voit valita kardio keskitason, perus kuntopiirin tai perus kehonpainotreenin. Esimerkiksi kehonpainotreenissä aika-arvio on n. 20 minuuttia. Työskentely alkaa lämmittelyllä, jonka ajanoton ranneke aloittaa automaattisesti. Tämän jälkeen vuorossa on kyykky ja punnerrus jotka ranneke kertoo ja tärinällään ilmoittaa työskentelyajan alkamisen ja päättymisen. Liikkeitä ovat lisäksi ”hyvää huomenta” , tuolipunnerrus ja vatsarutistukset.
Polar Ignite on apuna jos haluat harjoitella tehokkaasti ja kohottaa kuntoa tavoitteellisesti. Esimerkiksi oman juoksusuunnitelman muodossa. Polar Ignite seuraa aktiivisuutta 24/7. Sovellus on selkeä ja ranneke helppo käyttää.
Ulkonäöltään Polar älykello on soveltuva naiselle ja miehelle. Rannekkeen kevyt ja tyylikäs muotoilu on monelle naiselle mieleisin vaihtoehto mutta ei miehiseen makuunkaan liian kevyt. Todellinen unisex-malli. Älykelloihin on saatavilla eri värisiä rannekkeita joilla rannekkeen saa oman näköisekseen. Materiaalivaihtoehtona on perinteisen silikonisen rannekkeen lisäksi aitoa nahkaa oleva ranneke joka on tyylikäs myös juhlaan. Nahkaranneke on täydellisesti istuva ja todella mukava käyttää. Värivaihtoehtoja on perinteisen mustan ja valkoisen lisäksi myös punainen ja viininpunainen. Silikonirannekkeissa värivaihtoehtoja on mustan ja valkoisen lisäksi punainen sekä pirteä oranssi. Silikonirannekkeen hyvä puoli on sen helppo puhdistaminen ja käyttömukavuus.

