Aktiivisuusranneke

Aktiivisuusranneke vai älysormus?

Aktiivisuusrannekkeet ovat nykyisin suosittuja. Niiden avulla voi seurata otettuja askeleita ja tallentaa erilaisia treenejä. Kello mittaa ajan minkä nukut ja kertoo sydämen sykkeen. Kellon avulla voi seurata omia tapojaan liikkua ja se muistuttaa jos olet liian pitkään paikallasi.
Älysormus tekee pitkälti samoja asioita. Mutta kumpi olisi parempi vaihtoehto itselle. Tässä kerromme aktiivisuusranneke Polar Igniten sekä Oura – älysormuksen ominaisuuksista.

Isoin ja huomattavin ero on toki näiden laitteiden erilaisesta puettavuudesta. Toinen laitetaan sormeen, toinen ranteeseen. Rannetta vilkaisemalla voi seurata liikkumiseen liittyvää dataa, kellonaikaa, otettuja askeleita jne. Sormuksessa ei ole näyttöä, ja sen keräämät tiedot näet puhelimen sovelluksesta.
Molempia laitteita tulisi käyttää lähes koko ajan, jotta se saisi kerättyä optimaalisen määrän tietoa päivärytmistä ja liikkumisesta. Kumman riisut yleensä harvemmin, kellon vai sormuksen?

 

Polar Ignite aktiivisuusranneke

Ranneke mittaa sykkeen suoraan ranteesta. Se tallentaa kuljetun nopeuden, etäisyyden, korkeuden ja reitin. Se seuraa myös palautumista ja arvioin siihen tarvittavan ajan sykkeen, sykevaihtelun, hengitysvaihtelun ja unitietojen perusteella.
Polar ignite kartoittaa univaiheet, eli kevyen- ja syvän unen, sekä ohjaa tarvittaessa unen laadun parantamiseen. Saat joka aamu kelloosi uniraportin, eli tiedot kuinka nukuit yön aikana. Kello antaa myös vinkkejä päivittäiseen kuntoiluun ja palautukseen aikaisempiin tallennetuihin tietoihin perustuen.
Polar sovellus on monipuolinen ja selkeä.

Polar Ignite on apuna jos haluat harjoitella tehokkaasti ja kohottaa kuntoa tavoitteellisesti. Esimerkiksi oman juoksusuunnitelman muodossa.
Polar Ignite seuraa aktiivisuutta 24/7. Rannekkeessa on kevyt ja tyylikäs muotoilu, värillinen kosketusnäyttö ja vaihdettava silikoninen hihna.

 

Oura – älysormus

Suomessa kehitetyn Oura-sormuksen ominaisuuksia on tarkka unen mittaus sekä sormuksen käyttäjän vuorokausirytmin tunnistaminen. Uusi Oura-sormus auttaa seuraamaan omaa luonnollista vuorokausirytmiä ja sovittamaan siihen omat elämäntavat sekä unitottumukset. Sormus tunnistaa liikunnan tehokkuuden, ajoituksen ja pituuden sekä myös liikkumattomuuden.

Oura-sormus ja Oura-sovellus ohjeistavat sormuksen käyttäjää paremman, palauttavan unen saamiseen ja oman vuorokausirytmin seuraamiseen. Sormus mittaa sykettä ja kehon lämpötilaa ja antaa palautetta esimerkiksi kuinka olet nukkunut ja palautunut yön aikana.

Älysormus mittaa yön aikana unen laatua ja unen eri vaiheita. Se tunnistaa syvän unen, kevyen unen sekä valveillaolo ajan. Sormus mittaa myös leposykkeen ja sykevälivaihtelut sekä kehon lämpötilan ja hengitystiheyden. Näistä ominaisuuksista on hyötyä esimerkiksi rentoutus- ja hengitysharjoituksiin liittyen.

Sormus vaikuttaa laadukkaalta, muotoilu on tyylikäs ja tuntuu sormessa tavalliselta sormukselta. Antureita ei huomaa käytössä.
Sormus on ylivoimaisesti aktiivisuusrannekkeita parempi unen aikaista tietoa analysoidessaan. Nämä tiedot käyttäjä voi lukea Ouran sovelluksesta. Sovelluksessa ei näy jatkuvaa sykettä, mutta sykkeen ja sykevälivaihtelut näkee piirrettynä graafisesti.

Ouran sovellus arvioi liikkumisen voimakkuutta tehoalueittain ja laskee kulutetut kalorit. Voimakkuus arvioidaan asteikolla matala, keskitaso ja kovatehoinen. Ourassa ei ole mahdollisuutta valita seurantaa eri liikuntalajeissa kuten aktiivisuusrannekkeissa.

Sormuksessa on langaton lataus, akku kestää maksimissaan viikon.

Oura-sormusta on saatavilla kolmea eri mallia. Muotoilu on kaikissa hieman erilainen mutta tekniset ominaisuudet ovat samat. 
Sormusta on saatavilla kahdeksassa eri koossa.

Sormusta valitessa on hyvä huomioida missä sormessa aiot pitää sormusta.
Sormien koko voi muuttua päivän aikana esimerkiksi lämpötilan vaihteluiden vuoksi. Sormusta kannattaakin kokeilla lämpimiin sormiin, jolloin sormen koko on isoimmillaan.
Jos sormus tuntuu väljältä, on se liian iso. Toisaalta sormus on liian pieni, jos joudut kääntelemään sitä saadaksesi sen pois sormesta. Jos mietit kahden koon välillä, kannattaa valita sormuksista isompi.